Moje indonézske vegetariánske curry (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Indonézsku kuchyňu poznám skôr z literatúry, no minulé leto som skúsila exotickú indonézsku marinádu z Varechy (http://varecha.pravda.sk/recepty/indonezska-marinada/29665-recept.html) a celkom sa mi páčila. Keď som nedávno v zahraničí zablúdila do obchodu s exotickými potravinami, neodolala som a kúpila si indonézsku curry pastu určenú na prípravu vegetariánskeho curry. Hoci bola označená iba jednou papričkou (videla som sáčky označene aj tromi) štípala natoľko, že som ju musela zriediť.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Hotovú pastu na prípravu indonézskeho curry vytlačíme z obalu na panvicu, kde sme rozohriali trochu sójového oleja. (Na fotografii je sáčok s curry pastou). Bola taká pikantná, že už len výpary pri jej pražení ma rozkašľali.
  3. Pridáme postrúhaný zázvor, strukový hrášok a tofu a chvíľu pražíme.
  4. Po chvíľke pridáme pokrájaný pór, mungo klíčky, pokrájanú cuketu a papriku. Za stáleho miešania niekoľko minút smažíme. (Ja som musela medzičasom panvicu vymeniť za rajnicu s vyššími okrajmi, pretože na panvici sa mi zmes ťažko miešala a na sklokeramike sa mi wok nerozohreje).
  5. Keď je zelenina opražená, ale chrumkavá, pridáme kokosovú smotanu, podlejeme vodou a ochutnáme.V mojom prípade bola omáčka taká pikantná, že som bola nútená pridať ešte jednu plechovicu kokosového mlieka.
  6. Dolejeme vodou tak, aby tesne pokryla zeleninu a privedieme do varu. Len čo curry začne vrieť, pridáme opláchnuté huby shimeji, povaríme ešte 2 až 3 minúty a rýchlo odtiahneme z platne, aby sa nám zelenina nerozvarila,
  7. Do hotového curry pridáme koriandrovú vňať, prisolíme, prípadne dochutíme trochou rybacej omáčky.
  8. Podávame tak, že do taniera dáme najskôr ryžové rezance, ktoré pokryjeme zeleninovým curry.
  9. Aj v tejto zriedenej podobe bola omáčka ešte stále výrazne pikantná, ale chutná, i keď farebne menej výrazná. Keď som porovnávala zloženie zmesi v sáčku a zloženie červenej thajskej curry pasty, bolo prakticky rovnaké,v thajskom bol navyše bergamot, v indonézskom kurkuma takže si myslím, že v budúcnosti sa uspokojím s normálnou červenou thajskou curry pastou a budem pripravovať thajské curry. Iba pre zaujímavosť, takto malo vyzerať jedlo podľa obrázku na obale.