Moje indonézske vegetariánske curry (fotorecept)
Autor receptu: slavka2012
Indonézsku kuchyňu poznám skôr z literatúry, no minulé leto som skúsila exotickú indonézsku marinádu z Varechy (http://varecha.pravda.sk/recepty/indonezska-marinada/29665-recept.html) a celkom sa mi páčila. Keď som nedávno v zahraničí zablúdila do obchodu s exotickými potravinami, neodolala som a kúpila si indonézsku curry pastu určenú na prípravu vegetariánskeho curry. Hoci bola označená iba jednou papričkou (videla som sáčky označene aj tromi) štípala natoľko, že som ju musela zriediť.
4 porcie |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny.
- Hotovú pastu na prípravu indonézskeho curry vytlačíme z obalu na panvicu, kde sme rozohriali trochu sójového oleja. (Na fotografii je sáčok s curry pastou). Bola taká pikantná, že už len výpary pri jej pražení ma rozkašľali.
- Pridáme postrúhaný zázvor, strukový hrášok a tofu a chvíľu pražíme.
- Po chvíľke pridáme pokrájaný pór, mungo klíčky, pokrájanú cuketu a papriku. Za stáleho miešania niekoľko minút smažíme. (Ja som musela medzičasom panvicu vymeniť za rajnicu s vyššími okrajmi, pretože na panvici sa mi zmes ťažko miešala a na sklokeramike sa mi wok nerozohreje).
- Keď je zelenina opražená, ale chrumkavá, pridáme kokosovú smotanu, podlejeme vodou a ochutnáme.V mojom prípade bola omáčka taká pikantná, že som bola nútená pridať ešte jednu plechovicu kokosového mlieka.
- Dolejeme vodou tak, aby tesne pokryla zeleninu a privedieme do varu. Len čo curry začne vrieť, pridáme opláchnuté huby shimeji, povaríme ešte 2 až 3 minúty a rýchlo odtiahneme z platne, aby sa nám zelenina nerozvarila,
- Do hotového curry pridáme koriandrovú vňať, prisolíme, prípadne dochutíme trochou rybacej omáčky.
- Podávame tak, že do taniera dáme najskôr ryžové rezance, ktoré pokryjeme zeleninovým curry.
- Aj v tejto zriedenej podobe bola omáčka ešte stále výrazne pikantná, ale chutná, i keď farebne menej výrazná. Keď som porovnávala zloženie zmesi v sáčku a zloženie červenej thajskej curry pasty, bolo prakticky rovnaké,v thajskom bol navyše bergamot, v indonézskom kurkuma takže si myslím, že v budúcnosti sa uspokojím s normálnou červenou thajskou curry pastou a budem pripravovať thajské curry. Iba pre zaujímavosť, takto malo vyzerať jedlo podľa obrázku na obale.