Maková torta
Moja maková torta (fotorecept)
Autor receptu: pn
Zbožňujem mak. Tak som skúšala spraviť makovú tortu.*
Môj manžel, ktorý mak moc nemusí povedal, že lepšiu tortu
dávno nejedol. Tak viem, že je dobrá...
12 porcií |
75 minút príprava |
35 minút na 160 °C |
Postup
- Korpus: 4 žĺtky vyšľaháme s cukrom. 6 bielkov vyšľaháme na sneh. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mletý mak, múku s práškom do pečiva. Vymiešame a pridáme mlieko. Spolu premiešame a pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Ja som cesto rozdelila do dvoch tortových foriem s priemerom 20 cm.
Piekla som na 160 °C cca 30 minút, ale každá rúra pečie inak...
- Kým sa pečie korpus, pripravíme si plnku. Mlieko necháme zovrieť a pridáme mletý mak. Uvaríme kašu a necháme vychladnúť.
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom nad parou asi 10 minút.
Keď žĺtky a uvarený mak vychladnú, spojíme ich a vymiešame. Potom pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame na krém. Na koniec primiešame rum.
Každý upečený vychladnutý korpus prerežeme jedenkrát. Tortu naplníme krémom, zahladíme a necháme v chladničke do druhého dňa stuhnúť. Ja som dala hneď na ňu strúhanú čokoládu...
- Tu je v reze...