Môj prvý chlebík

Autor receptu: spagetka1812

Pri robení chlebíka som sa inšpirovala Margaretka28....recept som trošičku pozmenila, aby som nebola úplný plagiátor...pravdupovediac som ani nečakala, že sa vôbec dobre upeče, ale čuduj sa svete, on je normalne jedlý:D...tak sa na to pozrite, ako vznikol...

20 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Postup

  1. Do kysky som si naliala teplú vodu, do nej som dala pol kl cukru a v rukách rozmrvila kvasnice. Nechala som ich vyjst hore po dobu cca 8 min v zakrytej miske kyske. Tu sú vykysnuté.
  2. Potom som tam vysypala múku zmiešanú so soľou, všetky semienka a rascu a nakoniec som tam naliala 2 kl octu.
  3. Vymiesila som ručne cesto, trvalo to asi 5 min. Cesto bolo dost hutné, tak som dala ešte asi 2 PL vody. Takto bolo vypracované.
  4. Potom som zavrela kysku, dala ju do spálne pod paplón a tam cesto oddychovalo presne 1 hodinu. Po vykysnutí trošku zväčšilo svoj objem a urobili sa v ňom bublinky.
  5. Vykysnuté cesto som prehodila na pomúčenú dosku, urobila z neho bochník (išlo to veľmi lahko, keďže cesto bolo také tuhšie) a ten som dala do pekáča vystlaného papierom na pečenie. Urobila som do neho 4 zárezy a potrela slanou vodou(mimo surovín receptu). Tu som asi spravila chybu a mala som to potreť až tesne pred vložením do rúry. Cesto som nechala kysnúť ešte 20 min a rúru predhriala na 250 st.
  6. Po 20tich minútach chlebík ešte napuchol...dala som ho piecť na 30 min...po 30tich minútach som ho vybrala,že ho potrem znovu slanou vodou a ešte dám na ďalších 30 min piecť na 180 st., ako mala Margaretka28 v recepte...na moje prekvapenie bol chlebík po prvej polhodinke pekne pripečený....takže ďalšie pečenie sa nekonalo. Potrela som ho teda vodou, vybrala von a položila krížom cez pekáč aby mal vzduch. Prikryla som ho utierkou a dala na balkón chladiť...Popritom som bedákala že bude vnútri určite surový....
  7. Keď bol skoro vychladnutý (nemohla som už vydržať), slávnostne sme ho išli s priatelom prekrojiť. Nechala som to na neho....
  8. Chlebík bol super, mal 719 g...bol taký tuhší, ale to bude tými semienkami možno...alebo nabudúce dám viac vody...každopádne to pečenie vymyslím na inakšej teplote...som šťastná prešťastná, že sa podaril na začiatok tak super:)
  9. Týmto ďakujem Margaretka28 za super recept:)