Mochi - tradičné japonské koláčiky

Autor receptu: jamesdarmody

Mochi sú tradičné japonské koláčiky, ktoré sa vyrábajú z ryžovej pasty, a to tak, že sa uvarí lepkavá ryža a roztlčie sa na pastu v kovovej nádobe. Ja som ich však musel pripraviť trochu netradične nakoľko som nemal lepkavú ryžu a ani tú kovovú nádobu, v ktorej sa pripravuje.

30 minút
príprava

Postup

  1. Na začiatok by som vysvetlil rozdiel medzi klasickým tofu a silken tofu. Silken tofu narozdiel od tofu, ktoré nájdete zvyčajne v predajniach, je mäkšej konzistencie a viac vhodné do prípravy koláčov či pudingových plniek. Nájdete ho hlavne v ázijských potravinách.
  2. Namiesto lepkavej ryže som zvolil ryžu jazmínovú, nakoľko z vlastných skúseností viem, že je dosť lepkavá pri varení. Ryžu prepláchneme, uvaríme (pokojne až trochu rozvaríme), scedíme a necháme odkvapkať. Vložíme do misky a rozmixujeme na kašu.
  3. Postupne pridáme zvyšok ingrediencií, a teda silken tofu, mandľové mlieko, lepkavú ryžovú múku a práškový cukor. Zmiešame a vylejeme do formičiek a dáme chladiť. Nepiekol som, ale spravil som to nepečenou formou, pretože som mal chuť na niečo osviežujúce a tak som si k tomu pridal ešte veľa ovocia :)