Mocca oválky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Zaujali ma varenými pretretými vaječnými žĺtkami v plnke a piekla som ich na oslavu k známym.

36
porcií
40 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pri príprave krehkého cesta najprv zmiešajte sypké suroviny, potom pridajte vajce a posekané alebo nastrúhané studené maslo. Cesto spracujte robotom alebo rýchlo ručne, aby sa zbytočne nelepilo. Zabaľte ho do fólie a nechajte v chlade 2 hodiny.
  2. Na pomúčenej podložke ho vyvaľkajte na hrúbku asi 2mm a vykrajujte oválnou formičkou. Mne vyšli dva veľké a jeden malý plech, spolu asi 72 kusov
  3. Pečte v predom vyhriatej rúre na 200°C cca 12 minút. Nechajte vychladnúť. Do plnky potrebujete zmäknuté maslo. Zhruba ho premiešajte s cukrom, pridajte pretreté varené vaječné žĺtka, silnú presso kávu a trocha likéru Amaretto alebo mandľovej arómy
  4. Mleté orechy sparte horúcim mliekom, vychladené pridajte k maslovej plnke, ak treba ešte dochuťte a dôkladne prešľahajte mixérom
  5. Každý druhý upečený koláčik potrite kyslastým džemom
  6. K plneniu je vhodné použiť cukrárske vrecko
  7. Na džemom potreté koláčiky naneste vrstvu krému
  8. Priklopte prázdnym keksíkom a opatrne pritlačte, aby sa plnka rovnomerne rozložila.
  9. Nad vodnou parou v kastróliku roztopte čokoládu, ak treba rozrieďte ju mliekom a ozdobte povrch koláčikov. Nechajte stuhnúť a zmäknúť do druhého dňa.
  10. Oválky sa našim hostiteľom páčili a my sme sa v spoločnosti čerstvého sedemdesiatnika a jeho manželky dobre zabavili. Aj touto cestou ďakujeme.