Cuketové placky

Mňamkové mrkvovo-cuketové placky

Autor receptu: siuuu

Dala som si záväzok jesť viac zeleniny, menej mäsa - vôbec jesť ľahšie jedlá, pretože moj tráviaci aparát vekom nejako spomaľuje. Takže teraz fičím najmä na šalátoch a zeleninových jedlách. Na tieto placky som si robila chuť už dlho, ale nejako som sa stále nemohla k ich príprave prepracovať. Až teraz. Sú chuťovo aj konzistenciou jemné a s jogurtovo-cesnakovým dipom, jemne poprášeným voňavou zmesou mletej rímskej rasce a semien koriandra boli skvelé.

12 ks
porcií
20 minút
príprava
5-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cukety (cca 25 cm dlhé, priemer asi 6 cm) a mrkvy očistíme, postrúhame (cuketu som strúhala na hrubo a mrkvu polovicu na hrubo a polovicu na jemno), zľahka osolíme a necháme 20 minút postáť. Potom vyžmýkame prebytočnú šťavu, pridáme pokrájanú vňať jarnej cibuľky, čerstvo mleté korenie, múku, žĺtky, medzi prsty syr, premiešame a nakoniec jemne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
  2. Panvicu (používam panvicu na lievance s nepriľnavým povrchom) jemne potrieme olejom a opražíme placičky. Pred každou novou várkou jemne mašlovačkou premastím.
  3. Na dip zmiešame hustý biely neochutený jogurt (môžem odporučiť od Milko - 0 % tuku, super je klasický aj v bio verzii), prelisovaný cesnak, štipku soli, nasekanú pažítku, môžete pridať aj syr - alebo použite svoj obľúbený dip.
  4. Dekorovala som posekanou pažítkou, sušeným kvetom nechtíka a zmesou mletej rímskej rasce a semien koriandra. Dajú sa jesť samostatné so šalátom alebo aj ako príloha k masku. Dobrú chuť.