Mirabelková marmeláda

Autor receptu: redakcia

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mirabelky sa zle zbavujú kôstok, preto ich dáme celé osušené a umyté do kastróla, popučíme rukou a varíme asi 20 minút. Marmeláda by mala byť zatiaľ tekutá. Cez sito precedíme rozvarené ovocie a odvážime výslednú hmotu.
  2. Na každý 1 kg ovocnej šťavy by ste mali pridať 0,5 kg kryštálového cukru. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú a ovocnú šťavu dáme späť do hrnca na varenie. Varíme ďalších 20 minút.
  3. Správnu hustotu marmelády odhadneme tak, že kvapneme lyžičkou trochu hmoty na malý tanierik a keď začne marmeláda chladnúť, mala by stuhnúť. Ak netuhne, varíme ďalších 5 minút. Keď marmeláda tuhne, nalejeme ju ešte horúcu cez lievik do pohárov a poháre obrátime dole viečkom, až kým vychladnú. Sterilizovať nie je potrebné.