Mini chlieb (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toto je variácia na doma pečený chlieb. Pekávam ho na plechu ako malé asi 200g bochníčky. Teraz som vyskúšala novú formu a bola som spokojná. Najspokojnejší je ale ten môj, ktorý takýto chlebík moc ľúbi :-)
6 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Múku dáme do misy, v strede spravíme jamku, rozdrobíme do nej kvasnice, pridáme cukor a mlieko. Vidličkou v strede zamiešame až nám vznikne kašička, ihneď pridáme ostatné ingrediencie a zamiesime cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť asi 1 hod. Potom cesto znova premiesime a rozdelíme na bochníčky po 150g. Do jednotlivých bochníčkov primiesime: dolný rad z ľava 1) pretlačený cesnak, 2) orestovaná cibuľa 3) slnečnicové semienka. Horný rad z ľava: 1) posekané orechy, 2) ľanové a sézamové semienka, 3) bazalka
- Každý bochníček dobre premiesime, vytvarujeme do požadovaného tvaru a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Necháme nakysnúť cca 30 minút. Ak nemáte takúto formu, dajte piecť na plech ako malé bochníčky. Všetkých 6 sa zmestí na veľký plech.
- Pred pečením potrieme vrch vodou. Pečieme na 180°C asi 20-25 minút. Treba vyskúšať špajdlou.
- Upečené znovu potrieme vodou a hneď vyklopíme na mriežku, kde vychladnú... možno ak Vám ich skôr nerozchytajú nedočkaví členovia domácnosti.
- Tu sú jednotlivé chlebíky, z ľava: orechový, sézamovo ľanový, bazalkový ....
- a cesnakový, cibuľový a slnečnicový. Môžete robiť aj bez pridania náplne, alebo naopak môžete pridať čo len chcete: nastrúhanú mrkvu, kečup, na kocky nakrájaný syr, kmín.....
- kúsok cesta mi ostalo, tak som si spravila, cesnakovo-cibuľovo-slaninkový posúch a pri fotení som neodolala, tak mi to voňalo pod nosom, že som pomaly ujedala :-)
- no a môj muž s čerstvým chlebíkom dojedol plnený bravčový bôčik čo zostal ešte od nedele