Čučoriedkový koláč

Mikulášsky bohatý čučoriedkový koláč

Autor receptu: helena10

Nepresladený, šťavnatý, vynikajúci koláč s čučoriedkami. Pred chvíľou upečený...

40-45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Použila som 250 ml hrnček a plech rozmerov 20 x 30 cm. Čučoriedky som nerozmrazovala.
  2. Celé vajcia s cukrami a soľou vyšľahám do svetlej hmoty. Do toho pridám kyslú smotanu, kefír, olej a preosiatu múku s kypriacim práškom. Vymiešam na nižšej rýchlosti na hustejšie cesto.
  3. Dno plechu som vyložila papierom na pečenie a boky plechu natrela tukom a posypala strúhankou.
  4. Mrazené čučoriedky som neochucovala, iba som ich posypala škrobom a postriasala. Ja som sa nedržala množstva uvedeného v origináli receptu a čučoriedok som dala oveľa viac – 600 g.
  5. Na plech rozotieram polovicu cesta a rukou ho posypem polovicou môjho množstva čučoriedok – t.j. 300 g. Prikryjem ich druhou polovicou cesta a navrch opäť rozsypem druhú polovicu čučoriedok (300 g). Potom vidličkou jemne premiešam cesto s čučoriedkami.
  6. Pri použití uvedeného menšieho množstva čučoriedok – 400 g (podľa originálu receptu) - krok s vidličkou a premiešaním nerobíte – vynecháte, nemiešate cesto s čučoriedkami.
  7. Ja som svoj koláč piekla vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 40-45 minút. Kontrolujem.
  8. Ochladený koláč posypem práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť.