Mikuláš (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Mikuláš sa blíži,tak pre inšpiráciu.
30 porcií |
90 minút príprava |
25-30 minút na 160-170 °C |
Postup
- Možno,že sa niekomu bude zdať táto plnka ostra,tak so môže urobiť hociaku,podľa ľubovôle.Ja som zvolila takúto.Pripravím si potrebné suroviny na plnku.Sušené ovocie treba namočiť dopredu,aby nabutnalo.Môže aj cez noc.
- Väčšie ovocie pokrajam na drobno a zalejem rumom.
- Pred pečením rum som scedila,ktorý osta.Využijem ho pri dalšom pečení.
- Pripravím si suroviny na cesto.
- Do misky dám potrebné suroviny s rostopeným maslom a pridám droždie.
- Vypracujem hladké cesto a nechám na teplom mieste vykysnuť.
- Vykysnuté potom vyvaľam,
- jednu tretinu oddelím,dám nabok,
- z 3/4 cesta pripravím telo mikuláša,tak že rozdelím cesto napoly,urobím guľky,
- a vyvaľkám ovaly,asi pol cm.
- Cesto preložím na pomastený plech,okraj potriem rozšľahaným vajcom a do stredu dám plnku.Trocha si nechám na hlavu.
- Druhu guľku vyvaľkam tak isto a zakryjem plnku.
- Z jednej tretiny cesta vytvarujem hlavu,čiapku,nos a fúzy.Oči a ústa z hrozienok.Vždy pri dokladaní cesta potriem vajcom.
- Z cesta urobena šnúrka na čiapku,rukavice a spodok.
- Guľky na nohy,
- dotvarujem bradu a ruky.
- Zo zvyšného cesta vykrajam hviezdičky na plášť.
- Hviezdičky potriem vajcom a dám upiecť.
- Po upečení potriem ešte olejom.Bradu,fúzy a nohy môžme poprašiť práškovým cukrom.