Mikuláš (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Mikuláš sa blíži,tak pre inšpiráciu.

30
porcií
90 minút
príprava
25-30 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Možno,že sa niekomu bude zdať táto plnka ostra,tak so môže urobiť hociaku,podľa ľubovôle.Ja som zvolila takúto.Pripravím si potrebné suroviny na plnku.Sušené ovocie treba namočiť dopredu,aby nabutnalo.Môže aj cez noc.
  2. Väčšie ovocie pokrajam na drobno a zalejem rumom.
  3. Pred pečením rum som scedila,ktorý osta.Využijem ho pri dalšom pečení.
  4. Pripravím si suroviny na cesto.
  5. Do misky dám potrebné suroviny s rostopeným maslom a pridám droždie.
  6. Vypracujem hladké cesto a nechám na teplom mieste vykysnuť.
  7. Vykysnuté potom vyvaľam,
  8. jednu tretinu oddelím,dám nabok,
  9. z 3/4 cesta pripravím telo mikuláša,tak že rozdelím cesto napoly,urobím guľky,
  10. a vyvaľkám ovaly,asi pol cm.
  11. Cesto preložím na pomastený plech,okraj potriem rozšľahaným vajcom a do stredu dám plnku.Trocha si nechám na hlavu.
  12. Druhu guľku vyvaľkam tak isto a zakryjem plnku.
  13. Z jednej tretiny cesta vytvarujem hlavu,čiapku,nos a fúzy.Oči a ústa z hrozienok.Vždy pri dokladaní cesta potriem vajcom.
  14. Z cesta urobena šnúrka na čiapku,rukavice a spodok.
  15. Guľky na nohy,
  16. dotvarujem bradu a ruky.
  17. Zo zvyšného cesta vykrajam hviezdičky na plášť.
  18. Hviezdičky potriem vajcom a dám upiecť.
  19. Po upečení potriem ešte olejom.Bradu,fúzy a nohy môžme poprašiť práškovým cukrom.