Michelské vítacie koláče

Autor receptu: medovnicek

Tento recept mám doma odložený už roky - je zo starého českého časopisu Rytmus života. Až teraz som sa pokúsila ho vyskúšať . Akosi som sa natrápila s plnkami, urobila som ich príliš husté, musela som riediť, pretože sa mi potom nedali dobre vytláčať zo zdobičky.

Postup

  1. Z mlieka odoberieme cca polovicu, zahrejeme ho, pridáme lyžičku cukru, rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, soľ, rozpustené maslo, žĺtky, cukor a zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste cca 1,5 hodiny kysnúť.
  2. Po vy kysnutí ho rozdelíme na tri rovnaké diely. Ja som si suroviny uspôsobila len na dva koláče.
  3. Plechy na pizzu vymastíme a priamo na nich každý diel vyvaľkáme do kruhu. Náplne pripravíme obvyklým spôsobom a ozdobne ich ukladáme na koláče Ja som okrem tých čo boli v pôvodnom recepte pridala aj orechovú náplň (mlieko, pomleté orechy, cukor a piškótové odrobinky). Dozdobíme mandľami, hrozienkami, kandizovaným ovocím a necháme ešte chvíľku kysnúť. Okraje potrieme rozpusteným maslom.
  4. Piekla som na 180 C.