Metrový koláč
Metrový zákusok s pistáciovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Obľúbený zákusok, ktorý je vhodný na každú príležitosť, sviatky, oslavy. Poteší svojou chuťou veľkých aj
malých.
40 porcií |
60 minút príprava |
25-30 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Žĺtky, cukor vyšľaháme do penista, striedavo pridáme a zašľaháme olej a teplú vodu. Pridáme preosiatu múku spojenú s práškom do pečiva a zľahka vmiešame do základu. Nakoniec po častiach vmiešame varechou sneh vyšľahaný z bielkov.
- Dve formy na metrový zákusok vymastíme maslom a vysypeme múkou. Polovicu cesta nalejeme do jednej formy. Do zbytku cesta pridáme preosiate kakao, premiešame a vlejeme do druhej formy.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 25-30 minút.
- Upečené korpusy necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyklopíme z formy.
- Suroviny na plnku.
- V mlieku rozhabarkujeme pudingový prášok, vlejeme do hrnca, pridáme cukor a uvaríme hustý puding.
- Puding prelejeme do druhej misy, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
- Vychladnutý puding mixérom premixujeme, zmäknuté maslo vyšľaháme do hladka. Najprv do pudingu zašľaháme 1 lyžicu masla, aby sa plnka nezrazila. Následne po lyžiciach pridáme zbytok masla a vymiešame hladký krém.
- Korpusy pokrájame na plátky.
- Pripravenou plnkou striedavo spájame svetlý a tmavý korpus. Zbytkom plnky potrieme celý zákusok. Dáme do chladničky stuhnúť. Na vodnom kúpeli pripravíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme celý zákusok. Dobrú chuť.