Metrový koláč

Metrový zákusok s pistáciovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Obľúbený zákusok, ktorý je vhodný na každú príležitosť, sviatky, oslavy. Poteší svojou chuťou veľkých aj malých.

40
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Žĺtky, cukor vyšľaháme do penista, striedavo pridáme a zašľaháme olej a teplú vodu. Pridáme preosiatu múku spojenú s práškom do pečiva a zľahka vmiešame do základu. Nakoniec po častiach vmiešame varechou sneh vyšľahaný z bielkov.
  3. Dve formy na metrový zákusok vymastíme maslom a vysypeme múkou. Polovicu cesta nalejeme do jednej formy. Do zbytku cesta pridáme preosiate kakao, premiešame a vlejeme do druhej formy.
  4. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 25-30 minút.
  5. Upečené korpusy necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyklopíme z formy.
  6. Suroviny na plnku.
  7. V mlieku rozhabarkujeme pudingový prášok, vlejeme do hrnca, pridáme cukor a uvaríme hustý puding.
  8. Puding prelejeme do druhej misy, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
  9. Vychladnutý puding mixérom premixujeme, zmäknuté maslo vyšľaháme do hladka. Najprv do pudingu zašľaháme 1 lyžicu masla, aby sa plnka nezrazila. Následne po lyžiciach pridáme zbytok masla a vymiešame hladký krém.
  10. Korpusy pokrájame na plátky.
  11. Pripravenou plnkou striedavo spájame svetlý a tmavý korpus. Zbytkom plnky potrieme celý zákusok. Dáme do chladničky stuhnúť. Na vodnom kúpeli pripravíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme celý zákusok. Dobrú chuť.