Metrový koláč
Metrový zákusok s citrónovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Obľúbený zákusok na svadbách, väčších oslavách aj v cukrárňach prekvapí sviežou chuťou.
35 porcií |
60 - 70 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, teplú vodu. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a primiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zapracujeme krátko na miernych otáčkach mixéra, potom zľahka premiešame varechou, aby sa všetko spojilo.
- Dve formy na srnčí chrbát vymastíme poriadne maslom, vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na dve časti, do jednej primiešame kakao. Svetlé a tmavé cesto vylejeme do foriem. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút.
- Upečené korpusy vyklopíme z foriem, necháme vychladnúť.
- Suroviny na plnku.
- V troche mlieka rozhabarkujeme pudingový prášok a žĺtky. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo čerstvé zmäknuté vyšľaháme do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
- Tmavý aj svetlý korpus pokrájame na plátky a plníme plnkou.
- Spájame plnkou svetlú a tmavú časť korpusu.
- Vrch potrieme zbytkom plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Pripravíme čokoládovú polevu nad parou. Čokoládu polámanu na menšie kúsky dáme do misy na vodný kúpeľ, pridáme Ceru alebo maslo a za stáleho miešania rozpustíme. Čokoládovou polevou polejeme metrový zákusok. Dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na šikmé rezy. Dobrú chuť.
- Toto bolo moje prekvapenie na dnešný dník. Dobrú chuť.