Metrový koláč

Metrový zákusok s citrónovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Obľúbený zákusok na svadbách, väčších oslavách aj v cukrárňach prekvapí sviežou chuťou.

35
porcií
60 - 70 minút
príprava
30 minút
na 180  °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, teplú vodu. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a primiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zapracujeme krátko na miernych otáčkach mixéra, potom zľahka premiešame varechou, aby sa všetko spojilo.
  3. Dve formy na srnčí chrbát vymastíme poriadne maslom, vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na dve časti, do jednej primiešame kakao. Svetlé a tmavé cesto vylejeme do foriem. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút.
  4. Upečené korpusy vyklopíme z foriem, necháme vychladnúť.
  5. Suroviny na plnku.
  6. V troche mlieka rozhabarkujeme pudingový prášok a žĺtky. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo čerstvé zmäknuté vyšľaháme do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
  7. Tmavý aj svetlý korpus pokrájame na plátky a plníme plnkou.
  8. Spájame plnkou svetlú a tmavú časť korpusu.
  9. Vrch potrieme zbytkom plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Pripravíme čokoládovú polevu nad parou. Čokoládu polámanu na menšie kúsky dáme do misy na vodný kúpeľ, pridáme Ceru alebo maslo a za stáleho miešania rozpustíme. Čokoládovou polevou polejeme metrový zákusok. Dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na šikmé rezy. Dobrú chuť.
  10. Toto bolo moje prekvapenie na dnešný dník. Dobrú chuť.