Metrový koláč - celiatický (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Obľúbený koláčik na oslavách tak som ho urobila dcére na meniny lebo je celiatička. Ale pochutnajú si aj ostatní pozvaní:-))))
45 porcií |
180 minút príprava |
50 minút na 175 °C |
Postup
- Pripravíme si všetko potrebné na pečenie odvážime cukor maslo a múku,pudingy
- prichystáme si formy na pečenie 3 srnčie chrbáty ,vymažeme maslom a posypeme bezlepkovou múkou.do dvoch nádob zozdelíme vajcia a vyšlaháme tuhy sneh.k žľtkam pridáme cukor a horúcu vodu a vymixujeme do peny.prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec sneh a jemne pomiešame ručne.
- cesto si rozdelíme na 3 rovnaké diely a do jednoho vmiešame ručne puding vanilkový ,do dalšieho jahodový a do posledného kakaový
- vymiešané cestá vylejeme do pripravených foriem
- pečieme vo vyhriatej rúre pri 175stupňoch asi 50 minút.aby sa stred dobre vypiekol.vmestia sa všetky tri cestá naraz do rúry.upečené necháme vychladnúť vyklopíme na podložku.
- vychladnuté pokrájame na pásiky vzdy v tej priehlbinke a budeme ich mať jednaké.
- na biele a ružové cesto natrieme džem
- urobíme si plnku:z mlieka ,pudingu, žltkov,múky a cukru uvaríme hustý puding.necháme vychlanúť a sem tam premiešame.vychladnutý spracujeme s maslom(250g) a Palmarínom(125g) na jemný krém.môžeme pridať aj rum alebo esenciu
- hotový krém začneme natierať na nakrájané kúsky aj na tie džemové. a postupne ich prilkadáme tesne k sebe do jedného radu.postupujeme stále jednako :žlté+ružove +a hnedé.
- ked máme pospájané do tunelov (urobila som tri aby sa vmestili do chladničky) ponatierame cele zvyšnou plnkou a odložíme do chladničky na 2-3 hodiny stuhnúť.
- pripravíme si polevu z čokolády a cery rozpustíme vo vodnom kúpeli a potrieme vrch koláča a znova dáme stuhnúť na chvíľku do chladničky
- potom už len pokrájame na plátky šikmym rezom tak ako je šírka tých troch ciest asi 45stupňový uhol.
- a ešte by som dodala že ked chcete urobiť len dvojfarebné tak si urobte len 2/3 z mojej dávky. už len dobrú chuť celiatici ale aj ini:-))))