Melta rezy (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Niečo nové, ale zato naozaj chutné :-) Aj keď je to trošku pracnejšie ako urobiť bublaninu, z času na čas je to veľmi príjemná zmena.

4x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv uvaríme meltu podľa návodu a necháme vychladnúť.
  2. V múke rozmiešame prášok do pečiva, pridáme na kúsky nakrájané maslo, cukor, pomleté orechy, vajce a v mlieku rozpustené droždie. Zamiesime cesto, ktoré dáme do chladničky na 30 minút.
  3. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý diel vyvaľkáme priamo na papieri na pečenie (za trik ďakujem @izabella929). Ak by sa cesto predsa len trošku lepilo, valček si môžete zľahka pomúčiť. Každý plát som vyvaľkala na rozmer 35x25 cm.
  4. Pláty popicháme vidličkou a postupne ich pečieme pri teplote 180 °C pri teplote cca 10-12 minút, záleží od rúry, treba si to ustrážiť, plát musí ostať svetlý. Po upečení necháme vychladnúť.
  5. Meltu máme vychladnutú, cca 250 ml odlejeme do misky, zvyšnú meltu v hrnci aj s pridaním cukru privedieme do varu. Do melty v miske pridáme múku, Zlatý klas, dôkladne to rozmiešame a vlejeme do hrnca. Miešame do zhustnutia. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
  6. Do vychladnutej zmesi pridáme mascarpone a dôkladne premiešame. Plnku rozdelíme na 4 rovnaké časti.
  7. Na prvý spodný plát natrieme džem, a opatrne nanesieme prvú vrstvu plnky. Zakryjeme druhým plátom cesta a opäť navrstvíme plnku.
  8. Pokračujeme ďalším plátom, navrstvíme plnku, a posledným plátom to všetko zakryjeme. Na vrch dáme papier na pečenie, zaťažíme a dáme na noc do chladničky. Poslednú časť plnky a časť mletých orechov odložíme.
  9. Na druhý deň natrieme koláč poslednou vrstvou plnky a posypeme orechmi.
  10. Môžeme podávať :-)