Medvedia polievka

Autor receptu: jabath

Výborná sezónna polievka, dobrá za tepla aj za studena.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Olej s maslom chvíľku popražíme, pridáme nakrájaný pór a mladú cibuľku aj s vňaťou a orestujeme. Ak nemáme pór, použijeme klasickú cibuľu.
  2. Zalejeme vývarom - ja som použila vývar z klasickej mäsovo-zeleninovej polievky. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky a cca 15 minút povaríme (kým nezmäknú).
  3. Pokým sa zemiaky varia, nasekáme si lístky medvedieho cesnaku. Pridáme do hrnca a necháme chvíľku prevrieť. Ponorným mixérom všetko spolu vymixujeme. Nastúhame kúsok muškátového orieška. Prilejeme smotanu na varenie, rozpučený strúčik cesnaku, necháme zovrieť a hotovo. Môže sa podávať s opraženými kockami bieleho pečiva.
  4. Alternatíva k smotane na varenie je šľahačková smotana (kalorickejšia verzia) alebo pochúťková s mliekom (pred primiešaním ju prehrejeme niekoľkými lyžicami horúcej polievky, aby sa nám nezrazila).