Medový krémeš

Autor receptu: rozka

Recept mám od kolegyne. Robím ho keď sa stretne rodina. Krémeš je môj obľúbený - pripomína mi detstvo. U nás ho mamka robila pravidelne a klasický. Mňammm

60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 15 dkg kryštáľ. cukor, 1 vajce, 2 lyžice medu, 5 lyžíc mlieka, 1 kávová lyžička sóda bicarbóna, 5 dkg masla - všetko miešať metličkou na ohni - speniť. Do studenej masy pridať 1/2 kg hladkej múky. Rozdeliť na 4 časti. Piecť na vymastenom, pomúčenom plechu.
  2. Plnka: 3 dcl mlieka, 3 lyžice hrubej múky, 1 vanilkový cukor - uvariť kašu. Do vychladenej pridať: 25 dkg masla, 15 dkg cukru, trochu rumu - vymiešať. 1. plát potrieť krémom, 2. plát odspodu potrieť ríbezľovým lekvárom, vrch krémom, na 3. plát krém, zakryť 4. plátom.
  3. Poleva: Navrch dať polevu: 2 bielka, 25 dkg mletý cukor, vymiešať. Do trochu polevy vmiešať kakao. Na koláč dať bielu polevu, po dĺžke urobiť do polevy pásiky a do nej kakaovú polevu - urobíme mramorový vzor.