Medovo-perníkové rezy s mascarpone čokoládovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Na silvestrovskú oslavu skvelé rezy s vôňou medu, perníku a vanilky v kombinácii s mascarpone a bielej čokolády .
20 porcií |
60 minút príprava |
3x4/2x10 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som si pripravila medové cesto, pretože toto môže dlhšie stáť ako piškótové. Na sporák som dala rajnicu nad paru, pridala som maslo, cukor a med.Keď sa všetko roztopilo, pridala som mlieko a sódu. Medovú hmotu som dala zo sporáka dolu a pridala som jedno celé vajce a perníkové korenie. Všetko som dobre premiešala a pridávala v malých dávkach k preosiatej múke so štipkou soli. Do cesta som pridala ešte 3 PL smotany a všetko som zmiesila.
- Cesto som dobre vypracovala. Nesmie sa lepiť.
- Rozvážila som ho na 3 rovnaké časti. Pripravila som si papiere na pečenie. Vždy vaľkám medové cesto na papieri. Jednak sa už nemusí prekladať na papier a jednak ukladám vyvaľkané pláty na seba pred pečením aj po upečení. Zabráni sa vysušeniu cesta a lámaniu.
- Všetky 3 guľky som vyvaľkala na veľkosť plechu a hlavne na veľkosť podnosu, na ktorom zostavujem koláč. Od kedy som začala pridávať do medového cesta smotanu s cestom sa mi pracuje výborne, nelepí sa a krásne sa dá vyformovať. Medové pláty nepečiem ako prvé, ale najprv si pripravím piškótové cesto a pečiem postupne až potom pečiem medové pláty. Nehreje sa zbytočne trúba.Veľkosť plechu na pečenie medových plátov je totožná s piškótovými teda 27 x 37 cm.
- Všetky pláty upečené ukladám na seba a ukladám ich na mriežku. Nechám dobre vychladiť. Sú mäkučké a vôbec sa nelámu. Piekla som ich na 180 st. 4 min.
- Pripravila som si cesto na bielu piškótu: vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a v malých dávkach preosievam túto zmes k vaječnej zmesi.
- Aj medovníkové cesto som robila podobne. Vymiešala som vajcia s cukrom do peny a pridala som v malých dávkach múku, prášok do pečiva a perníkové korenie do cesta. Túto zmes preosievam cez sitko. Oba korpusy som piekla na 180 st. 10 min.
- Cestá som nechala vychladiť na mriežke. Po vychladnutí som ošúpala kože z nich.
- Pripravila som si krém: Nad parou som nechala roztopiť bielu čokoládu. Mascarpone som dala do misy a malých dávkach som prilievala roztopenú čokoládu a miešala mixérom. Napokon som pridala vanilkový extrakt.
- Vymiešaný krém som rozdelila na 4 časti a dala do chladničky schladiť. Krém rýchlo tuhne, treba ho ihneď natierať na cesto.
- Na spodok som dala medový plát.Natrela som ho horúcim džemom. Džem nanášam štetcom.
- Na stuhnutý džem som natrela prvú časť krému.
- Na krém som položila biely korpus a natrela som ho horúcim džemom. Robím to tak, že džem znova dávam zohriať, lebo pokiaľ natriem korpus krémom džem sa ochladí.
- Na biely korpus natretý džemom som natrela druhú časť krému.
- Na krém so položila druhý medový plát, natrela som ho horúcim džemom a treťou časťou krému.
- Na medový plát natretý džemom a krémom som položila perníkový plát. Natrela som ho horúcim džemom a krémom a položila posledný medový plát na vrch. Takto zostavený koláč som uložila na noc do chladu. Zaťažila som ho 4 kg múky.
- Ráno som koláč poliala čokoládovou polevou a z bielej čokolády som urobila mriežku.
- Nakrájala na rezy a prajem vám dobrú chuť.
- A ešte pohľad na nakrájané rezy.
- Upiekla som si aj sendvičové chlebíky na silvestrovské sendviče.
- Celému tímu Varecha.sk, Varecháčkam, Varecháčom a Vašim rodinám prajem šťastný nový rok 2017. Budťe k sebe milší a láskavejší. Ďakujem pekne za Vašu priazeň v roku 2016. Izabela.