Medovo-perníkové rezy s mascarpone čokoládovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Na silvestrovskú oslavu skvelé rezy s vôňou medu, perníku a vanilky v kombinácii s mascarpone a bielej čokolády .

20
porcií
60 minút
príprava
3x4/2x10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv som si pripravila medové cesto, pretože toto môže dlhšie stáť ako piškótové. Na sporák som dala rajnicu nad paru, pridala som maslo, cukor a med.Keď sa všetko roztopilo, pridala som mlieko a sódu. Medovú hmotu som dala zo sporáka dolu a pridala som jedno celé vajce a perníkové korenie. Všetko som dobre premiešala a pridávala v malých dávkach k preosiatej múke so štipkou soli. Do cesta som pridala ešte 3 PL smotany a všetko som zmiesila.
  2. Cesto som dobre vypracovala. Nesmie sa lepiť.
  3. Rozvážila som ho na 3 rovnaké časti. Pripravila som si papiere na pečenie. Vždy vaľkám medové cesto na papieri. Jednak sa už nemusí prekladať na papier a jednak ukladám vyvaľkané pláty na seba pred pečením aj po upečení. Zabráni sa vysušeniu cesta a lámaniu.
  4. Všetky 3 guľky som vyvaľkala na veľkosť plechu a hlavne na veľkosť podnosu, na ktorom zostavujem koláč. Od kedy som začala pridávať do medového cesta smotanu s cestom sa mi pracuje výborne, nelepí sa a krásne sa dá vyformovať. Medové pláty nepečiem ako prvé, ale najprv si pripravím piškótové cesto a pečiem postupne až potom pečiem medové pláty. Nehreje sa zbytočne trúba.Veľkosť plechu na pečenie medových plátov je totožná s piškótovými teda 27 x 37 cm.
  5. Všetky pláty upečené ukladám na seba a ukladám ich na mriežku. Nechám dobre vychladiť. Sú mäkučké a vôbec sa nelámu. Piekla som ich na 180 st. 4 min.
  6. Pripravila som si cesto na bielu piškótu: vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a v malých dávkach preosievam túto zmes k vaječnej zmesi.
  7. Aj medovníkové cesto som robila podobne. Vymiešala som vajcia s cukrom do peny a pridala som v malých dávkach múku, prášok do pečiva a perníkové korenie do cesta. Túto zmes preosievam cez sitko. Oba korpusy som piekla na 180 st. 10 min.
  8. Cestá som nechala vychladiť na mriežke. Po vychladnutí som ošúpala kože z nich.
  9. Pripravila som si krém: Nad parou som nechala roztopiť bielu čokoládu. Mascarpone som dala do misy a malých dávkach som prilievala roztopenú čokoládu a miešala mixérom. Napokon som pridala vanilkový extrakt.
  10. Vymiešaný krém som rozdelila na 4 časti a dala do chladničky schladiť. Krém rýchlo tuhne, treba ho ihneď natierať na cesto.
  11. Na spodok som dala medový plát.Natrela som ho horúcim džemom. Džem nanášam štetcom.
  12. Na stuhnutý džem som natrela prvú časť krému.
  13. Na krém som položila biely korpus a natrela som ho horúcim džemom. Robím to tak, že džem znova dávam zohriať, lebo pokiaľ natriem korpus krémom džem sa ochladí.
  14. Na biely korpus natretý džemom som natrela druhú časť krému.
  15. Na krém so položila druhý medový plát, natrela som ho horúcim džemom a treťou časťou krému.
  16. Na medový plát natretý džemom a krémom som položila perníkový plát. Natrela som ho horúcim džemom a krémom a položila posledný medový plát na vrch. Takto zostavený koláč som uložila na noc do chladu. Zaťažila som ho 4 kg múky.
  17. Ráno som koláč poliala čokoládovou polevou a z bielej čokolády som urobila mriežku.
  18. Nakrájala na rezy a prajem vám dobrú chuť.
  19. A ešte pohľad na nakrájané rezy.
  20. Upiekla som si aj sendvičové chlebíky na silvestrovské sendviče.
  21. Celému tímu Varecha.sk, Varecháčkam, Varecháčom a Vašim rodinám prajem šťastný nový rok 2017. Budťe k sebe milší a láskavejší. Ďakujem pekne za Vašu priazeň v roku 2016. Izabela.