Citrónový zákusok
Medovo-citrónový krémeš (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Svieža chuť plnky dodáva krémešu
výbornú chuť. Odporúčam upiecť
túto dobrotu, výborný zákusok aj
pre náročných.
28-30 ks porcií |
60 minút príprava |
12-13 minút na 200 °C |
Postup
- Medové cesto: Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor a všetky ostatné surovina. Vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na dve časti, každú časť rozvaľkáme na tenko na veľkosť plechu (30x40 cm). Plech vymastíme maslom, vysypeme múkou a jeden plát cesta pomocou valčeka prenesieme na plech. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 12-13 minút do zlatista. Rúru sledujeme, aby cesto neprihorelo. Rovnako upečieme aj druhý plát cesta.
- Suroviny na citrónovú plnku a šľahačkovú vrstvu.
- Citrónová plnka: V troche mlieka rozhabarkujeme žĺtky a citrónový puding v prášku. Do zvyšku mlieka pridáme cukor a uvaríme hustý puding. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a varechou vmiešame do horúceho pudingu striedavo s maslom pokrájaným na malé kúsky.
- Plnku necháme trocha vychladnúť, preložíme do mixéra a prešľaháme.
- Do plnky môžeme vmiešať aj citrónovú polevu v prášku, ale nemusí byť.
- Na upečených medových korpusoch upravíme boky. Na jeden plát rovnomerne rozotrieme citrónovú plnku. Smotanu vyšľaháme so Smetafixom do tuha a šľahačku rozotrieme na citrónovú plnku. Položíme druhý medový korpus, zľahka pritlačíme a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním pokrájame a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.