Citrónový zákusok

Medovo-citrónový krémeš (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Svieža chuť plnky dodáva krémešu výbornú chuť. Odporúčam upiecť túto dobrotu, výborný zákusok aj pre náročných.

28-30 ks
porcií
60 minút
príprava
12-13 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Medové cesto: Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor a všetky ostatné surovina. Vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  2. Cesto rozdelíme na dve časti, každú časť rozvaľkáme na tenko na veľkosť plechu (30x40 cm). Plech vymastíme maslom, vysypeme múkou a jeden plát cesta pomocou valčeka prenesieme na plech. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 12-13 minút do zlatista. Rúru sledujeme, aby cesto neprihorelo. Rovnako upečieme aj druhý plát cesta.
  3. Suroviny na citrónovú plnku a šľahačkovú vrstvu.
  4. Citrónová plnka: V troche mlieka rozhabarkujeme žĺtky a citrónový puding v prášku. Do zvyšku mlieka pridáme cukor a uvaríme hustý puding. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a varechou vmiešame do horúceho pudingu striedavo s maslom pokrájaným na malé kúsky.
  5. Plnku necháme trocha vychladnúť, preložíme do mixéra a prešľaháme.
  6. Do plnky môžeme vmiešať aj citrónovú polevu v prášku, ale nemusí byť.
  7. Na upečených medových korpusoch upravíme boky. Na jeden plát rovnomerne rozotrieme citrónovú plnku. Smotanu vyšľaháme so Smetafixom do tuha a šľahačku rozotrieme na citrónovú plnku. Položíme druhý medový korpus, zľahka pritlačíme a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.
  8. Pred podávaním pokrájame a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.