Medovníky zdobené marcipánom

Autor receptu: danja301

Po Veľkej noci ,ubehol už nejaký deň, ale medovníky možno piecť a zdobiť v ktoromkoľvek období roka. Ja nemám šikovné ruky a neviem vyzdobiť medovníky tzv. madeirovou čipkou a tak volím menej náročnú ,ale tiež efektnú variantu.Zdobím ich marcipánom.

180 minút
príprava

Postup

  1. Vajcia , med a cukor vymiešame varechou , alebo mixérom . Pridáme maslo a šľaháme na jemnú hmotu.
  2. Do tejto hmoty pridávame jemne preosiatu múku , sódu bikarbónu a perníkové korenie a kakao.
  3. Cesto dobre vymiesime. Malo by s nám odlepovať od okrajov misky . Ak sa veľmi lepí,môžeme ešte pridať trochu múky a miesiť kým nie je cesto úplne kompaktné.
  4. Dáme ho odpočívať do chladničky na 30 minút. Ak si chcete prácu rozdeliť , kľudne ho nechajte odpočívať v chladničke do nasledujúceho dňa a pečte neskôr.
  5. Rozváľkajte cesto ,povykrajujte medovníčky a pečte ich v predhriatej rúre na 180 st. asi 8- 10 minút.
  6. Po upečení ich nechajte odstáť do nasledujúceho dňa , alebo aj viac dní.
  7. Zdobenie prebieha s marcipánovou hmotou ,ktorú možno kúpiť v cukrárenských potrebách a a slúži na tvarovanie kvietkov . Je mäkšia a ľahšie sa tvaruje . Zafarbíte si ju podľa vlastného priania gelovou farbou,mne stačili 3 kvapky ,aby som dosiahla odtieň nebovo plavej.
  8. Rozvaľkáme zafarbený marcipán a vykrajujeme tvary podľa vlastnej fantázie a lepíme cukrovou vodou na perníky. Aby sa nám lepšie vykrajovalo, posypeme marcipanovú hmotu Solamylom a hmota sa nám nebude lepiť.
  9. Ja som tieto moje medovníkové vajíčka pripravila pre kúpačov namiesto kúpených čokoládových. Takýmto istým postupom zdobím aj medovíky vianočné. Dúfam, že sa Vám môj nápad páči a inšpiruje vás.