Medovníky zdobené marcipánom
Autor receptu: danja301
Po Veľkej noci ,ubehol už nejaký deň, ale medovníky možno piecť a zdobiť v
ktoromkoľvek období roka.
Ja nemám šikovné ruky a neviem vyzdobiť medovníky tzv. madeirovou čipkou a tak
volím menej náročnú ,ale tiež
efektnú variantu.Zdobím ich marcipánom.
Postup
- Vajcia , med a cukor vymiešame varechou , alebo mixérom .
Pridáme maslo a šľaháme na jemnú hmotu.
- Do tejto hmoty pridávame jemne preosiatu múku , sódu bikarbónu a perníkové korenie a kakao.
- Cesto dobre vymiesime.
Malo by s nám odlepovať od okrajov misky .
Ak sa veľmi lepí,môžeme ešte pridať trochu múky a miesiť kým nie je cesto úplne kompaktné.
- Dáme ho odpočívať do chladničky na 30 minút.
Ak si chcete prácu rozdeliť , kľudne ho nechajte odpočívať v chladničke do nasledujúceho dňa a pečte neskôr.
- Rozváľkajte cesto ,povykrajujte medovníčky a pečte ich v predhriatej rúre na 180 st. asi 8- 10 minút.
- Po upečení ich nechajte odstáť do nasledujúceho dňa , alebo aj viac dní.
- Zdobenie prebieha s marcipánovou hmotou ,ktorú možno kúpiť v cukrárenských potrebách a a slúži na tvarovanie kvietkov .
Je mäkšia a ľahšie sa tvaruje .
Zafarbíte si ju podľa vlastného priania gelovou farbou,mne stačili 3 kvapky ,aby som dosiahla odtieň nebovo plavej.
- Rozvaľkáme zafarbený marcipán a vykrajujeme tvary podľa vlastnej fantázie a lepíme cukrovou vodou na perníky.
Aby sa nám lepšie vykrajovalo, posypeme marcipanovú hmotu Solamylom a hmota sa nám nebude lepiť.
- Ja som tieto moje medovníkové vajíčka pripravila pre kúpačov namiesto kúpených čokoládových.
Takýmto istým postupom zdobím aj medovíky vianočné.
Dúfam, že sa Vám môj nápad páči a inšpiruje vás.