Medovníky
Medovníky z časopisu z roku 1997 (fotorecept)
Autor receptu: svetliii
Tieto medovníky robíme už roky a
sú pre nás najlepšie. Ak ešte
nemáte, kľudne sa inšpirujte.
60 ks porcií |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny si zmiešame a urobíme cesto - 525 g hladká múka, 225 g práškový cukor, 180 g medu, 3 ks vajcia, 1 lyžička sóda bikarbóna, 2 lyžice perníkové korenie, nastrúhaná kôra z pol citróna.
- Cesto poriadne miesime a vytvoríme z neho valček alebo guľu.
- Cesto zabalíme do fólie a ja nechávam aj 4 dni odležať v chladničke.
- Cesto vyberieme a necháme zmäknúť na izbovú teplotu. Na doske si ho ešte premiesime a vaľkáme na hrúbku 2-3 mm.
- Vykrajujeme tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 180°C cca 10 minút. Po upečení potrieme žĺtkom rozmiešaným s 1 lyžicou mlieka. Ak budete medovníky ozdobovať, tak ich nepotierajte, aby poleva držala.
- Poleva: Vyšľahať 1 bielok, 130 g práškový cukor, 1/2 lyžica citrónovej šťavy.