Medovníky vianočné

Autor receptu: cokomilka

Tieto medovníky som vypiplávala niekoľko rokov, kým som dospela k terajšiemu zjednodušeniu. Kvôli času už nezdobím tradičné kudrlinky...dávam prednosť vylepšeniam cesta. toto cesto krásne vonia včelím medom a voskom.

40 minút
príprava
35 minút
na 230 °C

Postup

  1. Tvorba cesta. Zmiešame sypké zložky: múku, cukor, prášok do pečiva, orechy, čerstvo roztlčené korenie. Vlejeme med a žĺtky. Ručne uhnetieme šišku medového cesta. Zabalíme do fólie a necháme odležať min. 24 hodín v chladničke. Môžeme nechať i dlhšie, najlepšie 3 dni.
  2. Pripravíme si veci na pečenie, dosku, valček, formičky, dva plechy na pečenie, najlepšie obyčajné bez teflónu. Cesto rozvaľkáme na pol centimetra výšky a vykrajujeme tvary formičkami. Trúbu predhrejeme na 230 stupňov celzia s vloženým plechom. Keď je plech horúci, potrieme ho tyčinkou včelieho vosku. Hneď ukladáme naň medovníky. Pečieme 7 minút.
  3. Upečené medovníky nemusíme potierať vajcom. Vymiešame bielky s cukrom na hustú hmotu, nešľaháme, aby nemali bubliny, len miešame dokola. Cukrová poleva má byť hladká a lesklá. Potierame vyhcladnuté medovníčky alebo ich priamo namáčame do glazúry. Nožíkom uhladíme. Posypeme farebnou a čokoládovou posýpkou. necháme uschnúť z večera do rána. zavrieme do plechovice. Do krabice uložíme krajec čerstvého chleba aby medovníky zostali mäkké.