Medovníčky (fotorecept)
Autor receptu: petravoska
Recept na medovníčky, ktoré pečiem už 16 rokov som sa naučila na jednom kurze vianočného pečenia v dedine Trhovište. Netreba nechať cesto nechať odležať a sú hneď mäkké. Viem, že to znie až úsmevne, pretože veľa receptov toto sľubuje a nie je to často pravda, ale tieto jednoducho sú takéto dokonalé.
180 minút príprava |
10-15 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky ingrediencie okrem múky dáme do misky a nad parou rozpustíme.
- Keď masa začne hustnúť (nejakých 5 min. odkedy začne vrieť voda v kúpeli) pridáme 300 g múky (polovica)
- Po 5 min. varenia s múkou vylejeme zmes na drevenú dosku, kde sme si predtým vysypali druhú polovicu múky. Keďže zmes je horúca chvíľu počkáme a ešte teplú spojíme so zvyškom múky a vymiesime nelepivé cesto.
- Z cesta odkrajujeme a valčekom vaľkáme pláty s hrúbkou asi tak 4 mm
- a formičkou vykrajujeme tvary.
- Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180 stupňoch podľa veľkosti tvarov 10-15 min. Ešte horúce potierame žĺtkom, aby boli krásne lesklé, bielok sa potom dá použiť na ozdobovanie, neskôr dodám, keď ozdobím.