Medovníčky (fotorecept)

Autor receptu: petravoska

Recept na medovníčky, ktoré pečiem už 16 rokov som sa naučila na jednom kurze vianočného pečenia v dedine Trhovište. Netreba nechať cesto nechať odležať a sú hneď mäkké. Viem, že to znie až úsmevne, pretože veľa receptov toto sľubuje a nie je to často pravda, ale tieto jednoducho sú takéto dokonalé.

180 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Všetky ingrediencie okrem múky dáme do misky a nad parou rozpustíme.
  2. Keď masa začne hustnúť (nejakých 5 min. odkedy začne vrieť voda v kúpeli) pridáme 300 g múky (polovica)
  3. Po 5 min. varenia s múkou vylejeme zmes na drevenú dosku, kde sme si predtým vysypali druhú polovicu múky. Keďže zmes je horúca chvíľu počkáme a ešte teplú spojíme so zvyškom múky a vymiesime nelepivé cesto.
  4. Z cesta odkrajujeme a valčekom vaľkáme pláty s hrúbkou asi tak 4 mm
  5. a formičkou vykrajujeme tvary.
  6. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180 stupňoch podľa veľkosti tvarov 10-15 min. Ešte horúce potierame žĺtkom, aby boli krásne lesklé, bielok sa potom dá použiť na ozdobovanie, neskôr dodám, keď ozdobím.