Medové rezy s orechovou krustou

Autor receptu: myalab

Tieto rezy su veľmi vďačné, pretože si pláty môžete pripraviť vopred aj dva - tri týždne. A svojim stravníkom sa s určitosťou zavďačíte. Chuť orechovo - medovej krusty je neodolateľná v kombinácii s medovými plátmi a vanilkovým krémom...

30
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 165 °C

Postup

  1. Recept je na veľký plech. Všetky suroviny na cesto okrem hladkej múky len miešaním - šľahaním rozpustime nad parou a hneď teplé vlejeme do múky - vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti. Koreniny môžeme použiť podľa svojej chute. Z každej časti vyvaľkáme plát, ktorý upečieme na plechu, ktorý je vyložený s papierom na pečenie pri teplote 165 stupňov cca 10 minút.
  2. Múku, zlatý klas dobre rozšľaháme v asi 2 dl mlieka, robievam to ponorným mixerom, aby som sa vyhla hrudkám. Zvyšok mlieka s krupicovým cukrom dáme variť. Uvaríme hustý puding. Maslo, práškový cukor, vanilkovú dreň vyšľaháme na penu, postupne pridáme vychladnutý puding. Vanilkovú dreň získame tak, keď vanilkový struk rozkrojíme po dĺžke na polovicu a potom nožom zotrieme po dĺžke z oboch častí čiernu dreň. Nádherne vonia a chutí sladko. Vanilkovú dreň možno nahradiť pravým vanilkovým cukrom najlepšie doma pripraveného.
  3. Krupicový aj vanilkový cukor jemne skaramelizujeme, pridáme med, maslo nakoniec posekané orechy. Vylejeme na jeden ešte neupečený plát a dáme na 10 minút zapiecť. Robila som to aj tak, že plát som mala upečený a naň som navrstvila orechovú masu a dala na 10 minút zapiecť.
  4. Na prvý plát natrieme polovicu plnky. Na plnku položíme druhý plát a natrieme džem, na ňu položíme tretí plát a druhú časť plnky a prikryjeme posledným plátom so zapečenou vychladnutou orechovou krustou. Vrch krusty môžeme ešte ozdobiť čokoládou.
  5. V prípade, že nerobíme orechovú krustu posledný plát potrieme roztopenou čokoládou, prípadne si odložíme trochu krému potrieme aj vrchný plát ešte posypeme opraženými posekanými prípadne pomletými orechami a nastrúhanou čokoládou.