Medové pokušenie

Autor receptu: barbarica

Tento recept je pôvodne z časopisu Život (č.12/4.12.2010),ja som ho len trochu vylepšila (upravila podľa vlastných predstáv :D )...je veľmi dobrý(ako medovník),odporúčala by som ho piecť kratší čas ( pôvodne stojí že 25 minút pri 180° , ale kľudne by stačilo aj 15 minút).Elektrická rúra:180°C,teplovzdušná rúra:160°C,plynová rúra:stupeň 3-4.Prajem dobrú chuť !

1 plech
porcia
60 minút
príprava
25/15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z cukru si odložíme 3 PL( ja som si ho síce odložila ,ale neskôr nepoužila na karamel ,iba som jednoducho na čerstvo upečený koláč-ešte teplý ,postrúhala hoblinky čokolády ,ktoré sa roztopili,takže to vzhľadom pripomína cookies),zvyšok spolu s medom a s maslom rozpustíme v hrnci.Primiešame vajcia ( do odstavenej zmesi cukru,masla a medu),smotanu a hrozienka.Do zmesi zapracujeme mandle(ja som celé nelúpané mandle posekala na asi 1/3 z ich pôvodnej veľkosti) a štvrtinu nasekaných orechov.
  2. Do misy preosejeme múku,kakao,korenie,soľ a prášok do pečiva.Múčnu zmes zapracujeme do medovej masy a vymiešame cesto.Vylejeme ho na plech vystlaný papeirom na pečenie( v žiadnom prípade neurobte to, že by ste namiesto papieru na pečenie plech vymastili a vysypali múkou-koláč by sa pripiekol,lebo múka sa lepí na cesto)a pečieme približne 25 minút (ako som spomenula vyššie ,stačí mu kľudne tých 15 minút)v rúre vyhriatej na 180°C.Po vychladnutí na plechu pokrájame na kocky ľubovoľnej veľkosti.
  3. Zvyšný cukor (tie 3 PL) rozpustíme na karamel,pridáme ostatné orechy a premiešame.Karamelové orechy položíme na alobal a necháme vychladnúť.Orechy nasekáme a ozdobíme nimi koláč pred podávaním.