Medové koláčiky
Medové kolieska
Autor receptu: mojaradost
Pečiem ich na Vianoce každý rok, chuť medu je vynikajúca a vždy sa vydaria.
50 porcií |
60 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto:
kryštálový cukor, vajcia, med, Palmarin a sódu bikarbónu miešame nad parou do spenenia, od bodu varu 10 minút. Spolu s preosiatou múkou vypracujeme hladké tuhé cesto. Cesto necháme odstáť pri izbovej teplote prikryté potravinárskou fóliou 2 hodiny.
- Cesto potom premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm. Okrúhlou formičkou, priemer 5 cm vykrojíme kolieska, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C 5-7 minút, alebo podľa potreby. Necháme vychladnúť na rovnom podklade, aby sa nezdeformovali.
- Plnka:
v polovici mlieka rozmiešame múku a vlejeme do zvyšného vriaceho mlieka s vanilkovým cukrom. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pod fóliou, aby sa nevytvorila šupka.
Maslo vyšľaháme do peny, pridáme cukor a znovu prešľaháme. Po častiach zašľaháme vychladnutú kašu a um. Suroviny by mali mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.
- Kolieska spájame plnkou po dve spolu. Vrchné koliesko namočíme do čokoládovej tmavej polevy a ešte do tekutej kvapneme bielu polevu a špáradlom vytvoríme vzor. Necháme stuhnúť. Necháme v chlade postáť 2 dni. Kolieska zmäknú a dostanú tú správnu medovú chuť.