Medové kolieska s malinovým džemom a mandľou

Autor receptu: myalab

Tento recept mám už niekoľko rokov, poslali mi ho z Oetkera, ale piekla som ho až dnes. Trošku som ho vylepšila. Deťom veeeeľmi chuti, je osladený len medom a vanilkovým cukrom. Po ochutnani mi je až ľúto, že som ho prehliadala. Keďže ho radím k tým zdravším sladkostiam :) Už viem, že do Vianoc nevydrží, ale nevadí aspoň už vychytám nedostatky pri ďalšej dávke :).

64
porcií
12 + 25 minút
príprava
14 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmäknuté maslo, žĺtky, vanilkový cukor a tekutý med vymiešame do penista. Múku s práškom do pečiva za stalého šľahania na najnižšom stupni pridáme do vyšľahanej peny. Hmotu vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a vypracujeme cesto, ktoré môžeme hneď spracovať, nie je vhodné odkladať. Myslím, že by kolieska praskali. Z cesta vytvarujeme valček. Rozdelíme ho na dva diely. Každý valček ešte rukou rozgúľame na hrúbku asi 2.5 cm.
  2. Každý valček rovnomerne rozkrájame na 32 častí, z ktorých formujeme guličky, ktoré mierne roztlačíme pomocou konca hrubšej varešky.
  3. Dáme do rúry piecť. Medzitým si pripravíme malinový džem ( bez zrniečok) tak, že ho prihrejeme, prípadne trošku rozriedime vodou, aby sa lepšie dávkoval. Asi po 7 minútach vyberieme plech s kolieskami. Zatiaľ si môžeme predpiecť druhú časť koliesok.. Na rozpečené kolieska dáme do pripravených jamiek džem a opečnú mandľu. Dáme ešte na 7 minút dopiecť.
  4. Vychladnuté koláčiky môžeme ihneď konzumovať alebo vložíme do dózy. Pri pečení vždy rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou. Džem samozrejme môžete použiť podľa vlastnej chuti.