Medfouna (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

...je to starý Marocký recept na chlieb, plnený zmesou hovädzieho mäsa, byliniek a korenín... pripravil som ho aj podľa receptu Simona Kinga a Davida Myersa z programu "Gurmáni na cestách"...

40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. ...z mlieka, medu a droždia som si pripravil kvások. Preosial som múku, všetko som odvážil, pomeral, rozmixoval a potom som už nechal pracovať robot. Vypracované, pomúčené cesto som nechal odpočívať a kysnúť pod utierkou asi 46 minút...
  2. ...pokiaľ cesto kyslo, tak som si pripravil mäsovú náplň. Všetky suroviny som spojil a odložil do chladničky. Použil som asi dve lyžice zelerovej vňate a menej petržlenovej...
  3. ...cesto som rozdelil na 10 dielov, 6 menších bochníčkov na marocký chlieb a 4 trošku väčšie na plnenie. Poďme najskôr na plnený chlieb... cesto som rozvaľkal na 4 rovnaké (ani zďaleka neboli úplne rovnaké :-)) okrúhle placky asi ako väčší tanier. Na spodnú som dal polovicu mäsovej plnky, asi 2 cm od okraja som nechal priestor na prekrytie cesta. Natrel som to dookola vodou a priklopil vrchné cesto...popritláčal som, potrel bielkom a posypal sezamom, potom som spravil ešte jeden...
  4. ...marocký chlieb... 6 menších pochníčkov som vyvaľkal asi na 0,5cm, tiež som ich natrel bielkom a posypal sezamom... áno nemýlite sa, sú tu len 4, zvyšné sú na inom plechu, nechal som ich asi 20 minút podkysnúť a predhrial som si rúru na 180°C...
  5. ...asi po 40 minútach boli takéto, nechal som ich vychladnúť na mriežke...
  6. ...plnený chlieb sa ešte chvíľku dopekal, sledoval som ho jedným okom. Potom som ho tiež vybral a nechal trošku vychladnúť na mriežke, ozaj skoro som zabudol...keď som ich vybral z rúry, natrel som ich studenou, slanou vodou. Potom som ho nakrájal ako pizzu...
  7. ...chutilo to ako dobrý, chlebový hamburger :-)... cesto môže byť kľudne aj hrubšie ako to moje...dobrú chuť :-)