Medailónky z daniela so šípkovou omáčkou a zemiakovo-paštrnákovým pyré

Autor receptu: luciak

Máme šťastie, že máme zdroj kvalitnej diviny. Veľa ľudí má voči nej predsudky, no podľa mňa je to vynikajúce mäso a z hľadiska zdravia vhodnejšie, než supermarketová hydina.

Postup

  1. Sviečkovú necháme 24 hodín odležať v zmesi vína, korenia a koreňovej zeleniny. Potom ho vyberieme (víno si odložíme, ak ho ešte chceme použiť do omáčky, zeleninu vyhodíme), prudko a krátko z každej strany opečieme, preložíme do vhodného pekáča a dáme dopiecť do rúry (180 stupňov) na zhruba pol hodiny - tento čas berte len orientačne, každá rúra pečie inak. Ide o to, aby mäso len "došlo", ale nevysušilo sa a vo vnútri ostalo šťavnaté.
  2. Do výpeku z mäsa prilejeme vývar, pridáme šípkový džem, dochutíme trochou vína, ak treba aj citrónom, dosolíme a zahustíme maslom.
  3. Medzitým si urobíme pyré: zemiaky s paštrnákom uvaríme, scedíme, pridáme maslo, sladkú smotanu, strúhaný muškátový oriešok a rozmixujeme. Podávame s mäsom, preliate šípkovou omáčkou.