Zapekané bravčové rezne

Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

S týmto jemným druhom bravčového mäsa pracujem zásadne v „rukavičkách“. Spravidla ho používam, keď „hádžem ramená“ pred vzácnejšími návštevami a chcem im pripraviť rýchlu „minútku“, než sa usadia a vypijú uvítací slovenský mok.* Pre moju „prišahanu“ to považujem za samozrejmosť. Tento variant zapekaný s mojím obľúbeným „sir-om“ syrom Parmigiano- Reggiano, sa môže sa podávať s bársakou prílohou, ale aj iba tak „na čisto“ bez ničoho. Ručím Vám, že vždy zabodujete naplno a nikdy nebudete zabudnutí.

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nie je toho veľa, ale chuť výsledného diela je lahôdkovou odmenou.
  2. Do troch pomocných tanierov na obaľovanie mäsa som uložil hladkú múku so soľou a čerstvo namleté korenie, rozbité vajíčka s troškou šľahačkovej smotany (mlieka) a preosiatu strúhanku. Bravčovú panenku som po umytí osušil a priečne nakrájal na jednotlivé porcie (mne vyšlo 6 budúcich „rezníkov“),
  3. ktoré som jemne, prikryté mikroténovým vrecúškom rozklepal asi na 10 mm hrúbku.
  4. V pomocných tanieroch som dokončil prípravu na obaľovanie „rezníkov“ - rozšľahal som vajíčka.
  5. V nízkom hrnci (panvici, či rajnici) na vyprážanie som rozohrial „trojboj“ olej, bravčová masť a maslo.
  6. Jednotlivé „rezníky“ som postupne obalil v šiestich „pyžamách“, múka, vajíčka, strúhanka, a ešte raz múka, vajíčka, strúhanka a...
  7. 2-3 minúty na hnedo-žlto-zlato opražil na jednej i
  8. na druhej strane.
  9. Rozložil som ich na olejom jemne vymastený pekáč a bohato („hojne až dužo“) posypal, teda skôr prikryl strúhaným parmigiano-reggiano syrom; verte-neverte, mám to odkúšané s trošku stvrdnutým „nahrubo“ strúhaným údeným liptovským oštiepkom, žiaľ zásoby sa mi už dávno minuli, a výsledná chuť mäsa sa óóóveľa znásobila k lepšiemu.
  10. Zo zvyšku obaľovacieho „trojboja“, doplneného strúhaným syrom, pokrájanou petržlenovou vňaťou a štipkou jedlej sódy bikarbóny, som vymiešal a vypražil pampúšiky.
  11. Samozrejme opiekol som 5÷7 minút, do roztečenia parmezánu, aj „rezníky“ z bravčovej panenky.
  12. Servíroval som ich so zemiakovou kašou, domácim jablkovo-citrónovým kompótom a drobnými paradajkami; ale ako predjedlo sú chutné i tak, na čisto bez ničoho!