Zapekané bravčové rezne
Medailóniky z bravčovej panenky s parmezánom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
S týmto jemným druhom bravčového mäsa pracujem zásadne v „rukavičkách“. Spravidla ho používam, keď „hádžem ramená“
pred vzácnejšími návštevami a chcem im pripraviť rýchlu „minútku“, než sa usadia a vypijú uvítací slovenský mok.* Pre moju
„prišahanu“ to považujem za samozrejmosť. Tento variant zapekaný s mojím obľúbeným „sir-om“ syrom Parmigiano-
Reggiano, sa môže sa podávať s bársakou prílohou, ale aj iba tak „na čisto“ bez ničoho. Ručím Vám, že vždy zabodujete
naplno a nikdy nebudete zabudnutí.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
Postup
- Nie je toho veľa, ale chuť výsledného diela je lahôdkovou odmenou.
- Do troch pomocných tanierov na obaľovanie mäsa som uložil hladkú múku so soľou a čerstvo namleté korenie, rozbité vajíčka s troškou šľahačkovej smotany (mlieka) a preosiatu strúhanku. Bravčovú panenku som po umytí osušil a priečne nakrájal na jednotlivé porcie (mne vyšlo 6 budúcich „rezníkov“),
- ktoré som jemne, prikryté mikroténovým vrecúškom rozklepal asi na 10 mm hrúbku.
- V pomocných tanieroch som dokončil prípravu na obaľovanie „rezníkov“ - rozšľahal som vajíčka.
- V nízkom hrnci (panvici, či rajnici) na vyprážanie som rozohrial „trojboj“ olej, bravčová masť a maslo.
- Jednotlivé „rezníky“ som postupne obalil v šiestich „pyžamách“, múka, vajíčka, strúhanka, a ešte raz múka, vajíčka, strúhanka a...
- 2-3 minúty na hnedo-žlto-zlato opražil na jednej i
- na druhej strane.
- Rozložil som ich na olejom jemne vymastený pekáč a bohato („hojne až dužo“) posypal, teda skôr prikryl strúhaným parmigiano-reggiano syrom; verte-neverte, mám to odkúšané s trošku stvrdnutým „nahrubo“ strúhaným údeným liptovským oštiepkom, žiaľ zásoby sa mi už dávno minuli, a výsledná chuť mäsa sa óóóveľa znásobila k lepšiemu.
- Zo zvyšku obaľovacieho „trojboja“, doplneného strúhaným syrom, pokrájanou petržlenovou vňaťou a štipkou jedlej sódy bikarbóny, som vymiešal a vypražil pampúšiky.
- Samozrejme opiekol som 5÷7 minút, do roztečenia parmezánu, aj „rezníky“ z bravčovej panenky.
- Servíroval som ich so zemiakovou kašou, domácim jablkovo-citrónovým kompótom a drobnými paradajkami; ale ako predjedlo sú chutné i tak, na čisto bez ničoho!