Mechelebe (fotorecept)

Autor receptu: zasterka

Viem, že názov znie trošku zvláštne a nič nikomu nenapovedá, ale vznikol jedného pekného dňa, keď sme našemu prvorodenému synovi (mal vtedy 2,5 roka) urobili túto zdravú papaničku. V okamihu keď ju uvidel, zakričal "mechelebe" a odvtedy pre tento recept niet pre nás iného názvu.

4
porcie
30 minút
príprava
25/15 minút
na 220 °C

Postup

  1. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu,
  2. pridáme na kocky pokrájanú cuketu (zbavenú šupky a jadierok),
  3. premiešame, chvíľu spolu popražíme, osolíme, podlejeme troškou vody a dusíme asi 20 minút domäkka. Vodu počas dusenia prilievame.
  4. Keď je cuketa mäkká a voda takmer vydusená, pridáme 5 vajíčok
  5. a miešame až do zhustnutia.
  6. Plech potrieme troškou oleja a uložíme naň nakrájaný chlebík (mne vyšlo 10 ks). Zapekáme ho z oboch strán pri teplote 220°C asi 15 minút. Musí byť chrumkavý, ako hrianky.
  7. Upečený chlieb potrieme kečupom, dáme naň pripravenú cuketovo-vajíčkovú zmes, posypeme najemno postrúhaným syrom, položíme plátok paradajky, ozdobíme petržlenovou vňaťou a mechelebe je hotové.
  8. Pre naše detičky robíme ešte ďalšiu verziu: Na oleji speníme cibuľku, pridáme na kocky nakrájanú cuketu, na pásiky pokrájané papriky, osolíme, premiešame, ak treba trošku podlejeme vodou, podusíme do polomäkka, potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, chvíľu ešte spolu dusíme. Keď to máme hotové, rozbijeme vajíčka a miešame až od zhustnutia. Na tanieriku ozdobíme tak, aby deťom čo najviac chutilo..... :-)))