Mazanček bábovička

Autor receptu: babidka

Tohto roku šla naša najmenšia vnučka prvýkrát so svojím košíčkom svätiť veľkonočné jedlo .Do jej malého košíčka som jej upiekla malý mazanček - ako bábovičku :-)

6 ks
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky si preosejeme múku - je ju preosievam aj 2-3 krát , aby bola dobre prevzdušnená .Urobíme si kvások z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia .20g droždia je pol kocky čerstvého droždia . Kvások pridáme do múky , pridáme rozpustené maslo , žĺtky, cukor , soľ, strúhanú citrónovú kôru , lyžicu rumu ,mandle a mlieko.Vypracujeme hladké cesto a dáme ho podkysnúť.
  2. Plechovú formu na bábovičky som kúpila v jeseni v supermarkete a už som v nej piekla klasické malé bábovky a osvedčila sa mi :-) Formu som vymastila maslom a aby som mala istotu že mi mazančeky naozaj vypadnú , tak som ich ešte vysypala hrubou múkou . Ale bolo to zbytočné - tá múka sa potom stále mrvila na prstoch a naše čistotné dieťa si muselo stále ručičky utierať:-) Cesto som rozdelila na 6 rovnakých dielikov , uhnietla buchtičky a dala ich do formy .
  3. Bábovičky som ešte nechala kysnúť asi 40 min.Pred pečením som ich potrela rozmiešaným žĺtkom . Dala som ich piecť do rúry na 200°C na 10 minút a potom som znížila teplotu na 150°C a piekla ich ešte asi 10-15 minút . Špáradlom som si odskúšala , či sú už prepečené . Boli . Po vybratí z rúry som ich ešte natrela rozpusteným maslom .
  4. Mazanček-bábovička , kúsok tenučkej kabanosky , syrový valček a pažítka- toto dostala Eliška do košíčka.
  5. Ešte nezabudnúť na maľované aj čokoládové vajíčka a može sa ísť .....