Mätový sirup (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Práve máme sezónu mäty, ktorá rastie takmer v každej záhrade a poznáme ju po jej typickej mentolovej vôni, ktorú ukrýva vo svojej stonke, preto na sirup používame aj stonku, nielen listy. Sirup používame do dezertov, krémov, čaju, osviežujúceho nápoja s vodou alebo len tak za lyžičku na osvieženie chuti v ústach.

60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Použila som jedno 10L vedro netlačenej, voľne položenej mäty, zbieranej po západe slnka. Mätu umyjeme a dáme do väčšej nádoby alebo misy. Prevaríme vodu a necháme vychladnúť.
  2. Umytú mätu nastriháme alebo natrháme na menšie časti, pridáme na kolieska nakrájaný citrón
  3. Zalejeme vychladnutou vodou a necháme na chladnom mieste dva dni luhovať
  4. Na tretí deň mätu aj so šťavou prelejeme do hrnca a privedieme k varu a varíme 10-15 minút, prelejeme cez sitko a vyluhovanú vňať vyhodíme
  5. Získame 2l čistej mätovej šťavy. Tu stojí za povšimnutie, že šťava nieje zelená ako nás o tom presviedča priemysel, keď do kupovaných sirupov pridávajú zelené farbivo, len aby bol sirup pekný zelený ako čerstvá mäta.
  6. Šťavu prelejeme do hrnca, pridáme cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Sirup zbytočne dlho nevaríme, aj tak nezhustne na podobu toho upraveného priemyselného.
  7. Ešte horúci sirup nalejeme do pohárikov, zaviečkujeme a otočíme aby viečka chytili, prikryjeme dekou po 10 minutách je sirup zasterilizovaný a pripravený na uskladnenie, poháre otočíme a necháme vychladnúť pod dekou. Pred použitím sirup prelejeme do vhodnej sklenenej fľašky a skladujeme v chladničke.
  8. ....