Mätové pesto (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Bazalkové pesto milujem, no bazalku mám ešte veľmi drobnú :-) Mäty mám naopak vyše hlavy, tak som sa rozhodla skúsiť pesto z nej. Môžem len odporúčať, je vynikajúce a od bazalkového sa veľmi nelíši :-)

15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ja mam doma dost vela mäty :-) Toto je len jedna cast, kde mi rastie...
  2. Nazbierame si za jeden poriadny zväzok mäty. Potom ju oplachneme a len otrasieme od vody, ja ju nezvyknem velmi osusit :-) Este vlhke listy sa lepsie mixuju a su viac stavnate ;-)
  3. Oberieme dole listky od tvrdych stebiel. Tie spice a mäkke stebielka mozme nechat. Pripravime si cca 4 - 5 strucikov cesnaku, to zalezi aj od chuti stravnika :-) Ja mam rada cesnakovejsie pesto :-) Napokon dame mätu, cesnak, sol, cierne korenie a olej do mixera a cele pomixujeme do hladka. Podla potreby dochutime este. Olej davam pol na pol olivovy a rastlinny, viac mi to tak chuti. Co sa tyka oleja, ten sa pridava podla toho, ake huste chcete to pesto mat. Takze co udavam mnozstvo, to je len priblizne :-) Podla chuti mozte do pesta dat aj orechy, ale ja nedavam. Z tohto mnozstva mi vyslo cca 2 dl pesta.
  4. Ja milujem pesto cisto bez orechov a bez syra :-) Je to super zdrava rychlovka! Väcsinou si ho natieram na pecivo. Je to vyborne! Pravdaze obcas zvyknem spravit aj na spagety, no vtedy zvyknem nastruhat na ne aj parmezan, aby sa detom lepsie smykalo ;-)) Dobru chut.