Mätová torta Zebra (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Nemozem sa nepodelit s vami o tento skvely recept. Naozaj jedinecna vona a chut maty pri priprave tejto torticky mi pripomenula chut zuvacky Wrigley spermint. Nadherna chut, u mna velmi oblubena. Som rada, ze som sa rozhodla vyskusat tuto skvelu torticku a velmi rada posuvam tento recept dalej. Milovnici maty si rozhodne pridu na svoje.

12
porcií
30 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravime podlozku pod tortu. Susienky zomelieme ( postruhame), zmiesame s praskovym cukrom a pridame roztopene maslo. Zamiesame a touto masou vylozime dno tortovej formy s odopinatelnymi bokmi o priemere 24 cm.
  2. Dobre utlacime a odlozime do chladnicky zachladit aspon na 30 minut.
  3. Matove listky oplachneme, usime. Dame do mixera a rozmixujeme s 1 PL praskoveho cukru. Pridame matovu aromu a zelene farbivo. Zapneme ruru, ale este do studenej rury vlozime hlboky plech s vodou. Vody by tam malo byt cca 2 cm. Ruru vyhrejeme na 170 stupnov C.
  4. Tvaroh, cukor, vajcia, muku , smotanu, citronovu stavu vsetko spolu vyslahame na najvyssich obratkach v mixeri,kym sa vsetky suroviny pekne spoja, ale nie dlhsie ako 1 minutu. Inak torta pri peceni velmi popraska.
  5. Tvarohovu masu rozdelime na dve polovice. Do jednej polovice pridame rozmixovanu matu a preslahame. Druha polovica masy ostane biela. Na schladeny tortovy zaklad naberackou vlievame striedavo raz bielu masu raz zelenu masu. Na spodok dajte plnu naberacku bielej masy a potom zelenej masy. Masa sa nesmie miesat, nechame ju pozvolne sa rozlievat smerom k k obruci na tortovej forme.
  6. Postupne sa rozlieva az k bokom tortovej formy vytvara sa akoze pruhovany - zebra vzor. Zial, na tej mojej to nie je az tak dobre vidiet. Ako som uz spominala v uvode, farba mi pri peceni dost vybledla. Pecieme 60-70 minut, ruru v ziadnom pripade neotvarame. Vrch by nemal byt hnedy, ale by mal ostat svetly. Poslednych 10-15 minut pred dopecenim mozete aj znizit teplotu. Zavisi to od toho ako vam pecie rura. Torta je upecena, ked sa jej dotknete prstom a neprilepi sa vam na prst. V prostiedku budi dojem , ze je este tekuta. Nechame cca 10 minut postat v otvorenej rure. Vyberieme a nechame vychladnut. Je dobre polozit na mriezku a tak nechat uplne vychladnut. Potom prelozime do chladnicky aspon na 2-3 hodiny a ked je dobre zachladena natrieme na vrch polevu z kyslej smotany a praskoveho cukru. Odlozime opat do chladnicky , najlepsie na celu noc.
  7. Moja smotna nestihla zatuhnut lebo sme uz nemohli odolat prvej kostovke...:)
  8. este jeden pohlad v reze:)))