Matejkova prvonarodeninová (fotorecept)

Autor receptu: mama3chlapov

Tak náš najmenší má prvé narodky! Tato mu krásne vyzdobil tortičku jednoduchou technikou. Dá sa s tým priam čarovať. Možno vás to tiež inšpiruje.

14
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si svetlé piškótové cesto. Každý má na piškótu vlastný recept, ja ho robím takto: Vyšľaháme bielky, tesne pred ušľahaním pridáme kryštálový cukor a urobíme tuhý sneh. V druhej nádobe vyšľaháme žĺtky s 2PL vlažnej vody. Jemne žĺtky pridáme do snehu a premiešame, nakoniec zľahka zašľaháme (ručne) zmes polohr.múky, solamylu a prášku do pečenia.
  2. Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej na spodku papierom na pečenie, boky potrieme tukom, aby sa cesto neprilepilo. Dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry na 175°C, na cca 15 minút.
  3. Zatiaľ si pripravíme puding do plnky. Uvaríme ho ako klasický hustý vanilkový puding podľa návod na sáčku: z mlieka, pudingvého prášku a 3 PL kryštálového cukru. Uvarený puding dáme celkom vychladnúť. Po vychladnutí ho zmiešame s mascarpone a vanilkovými cukrami.
  4. Vychladnutý korpus prerežeme na polovicu, spodný korpus natrieme džemom a poukladáme naň nakrájané alebo celé jahody. Na jahody poukladáme okrúhle piškóty trošku namočené v šťave z kompótu.
  5. Na piškóty natrieme časť plnky.
  6. Zakryjeme vrchným plátom piškóty.
  7. Vrch torty aj boky natrieme zvyšnou plnkou. Mne ešte zostala plnka, tak som urobila 2 poháre s ovocím.
  8. Na tortu dáme vyvaľkanú poťahovú hmotu. Nemusí byť, ak niekto nerobí s poťahovkou, stačí ak krásne uhladí krém (musí byť dobre vymiešaný bez hrčiek) alebo poleje bielou čokoládou.
  9. A potom už maľujeme roztopenou čokoládou (treba počkať kým trošku stuhne v zdobiacom sáčku, aby tak netiekla), alebo modelujeme z čokoládovej poťahovky vzor.
  10. Vnútro obrázku sa vypĺňa roztopenými gumovými cukríkmi s troškou vody. Ja som si do šáločky nachystala po 5 cukríkov jednotlivej farby a pridala 1 KL vody. Roztopila farbu v mikrovlnke asi 10 sekúnd, poriadne zamiešala a potom sa tým už len vypĺňala príslušná časť obrázku. Chce to trochu trpezlivosti, ale ide to pekne. Do zelenej som pridala trošičku potrav. farbiva, aby bola výraznejšia, ale nie je to nevyhnutné. Takto jednoducho sa dá vyčarovať akýkoľvek vzor. Nie je to také náročné ako vykrajovať z poťahoviek.
  11. Torta vyzerá v reze takto. Krájali sme ju elektrickým krájačom, takže to išlo super, nožom to môže byť cez obrázok trochu problém, keďže je taký gumenný. Malý sa s ňou doslova džgal, strašne mu chutila, lebo také sladké dobroty ešte moc nepozná.
  12. S touto technikou zdobenia som sa inšpirovala tu: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23573&user=90150
  13. a ešte jedna tortička, na oslavu s druhými dedkovcami, tiež som využila toto zdobenie: