Mäsové guľky

Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Jednoduchý obed z guliek z bravčového mäsa v kapustovo-paradajkovej omáčke. Čo je výnimočné, celé jedlo som pripravila len na kávovej lyžičke masla, bez pridania ďalšieho tuku.

4
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Postup

  1. Bravčové pliecko som umyla a nakrájala na malé kocky. Na elektrickom mlynčeku som ho pomlela.
  2. K pomletému mäsu som pridala na drobno nakrájaný cesnak a pol hlávky cibule, rožok namočený a vyžmýkaný, vajce, soľ, korenie, štipku rasce a všetko som spolu pomiešala.
  3. Z mäsa som mokrými rukami tvorila malé guľky.
  4. Kapustu som nakrájala.
  5. Do rajnice som dala nakrájanú cibuľu a cukor. Na slabom plameni som nechala postupne roztápať cukor a pri tom sa aj cibuľa piekla, obsahuje vodu, nepotrebuje tuk na upečenie.
  6. Teraz som pridala 1 KL masla, spolu ešte chvíľku podusila.
  7. K cibuli som pridala kapustu...
  8. ...kapustu som osolila, okorenila a pod pokrievkou dusila do polomäkka.
  9. Teraz som ju podliala polovicou vína a nechala pozvoľna dusiť, potom som ju znovu podliala zbytkom vína.
  10. Teraz je podusená a môžem pridať ďalšie suroviny.
  11. Pridala som paradajkovú šťavu a premiešala s kapustou.
  12. Podliala som zeleninovým vývarom, dochutila soľou a korením podľa potreby. Doliala som toľko vývaru, aby sa mi zmestili aj guľky do omáčky.
  13. Pridala som plyn a keď začala omáčka vrieť, vložila som všetky guľky a po chvíli znížila plameň a pomaly sa guľky varili.
  14. Keď sa jedlo pomaly varilo, pridala som rozmrvenú domácu majoránku.
  15. Keď všetky guľky vyplávali na povrch, znamenalo to že sú uvarené.
  16. Podávala som ich s čerstvým chlebíkom. Keď sa nám chlebík zunuje, pripravím k omáčke s guľkami varené zemiaky. Prajem vám dobrú chuť.