Mäsové guľky
Mäsové guľky v kapustovo-paradajkovej omáčke na víne Chardonnay (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Jednoduchý obed z guliek z bravčového mäsa v kapustovo-paradajkovej omáčke. Čo je výnimočné, celé jedlo som pripravila len na kávovej lyžičke masla, bez pridania ďalšieho tuku.
4 porcie |
40 minút príprava |
25 minút na 160 °C |
Postup
- Bravčové pliecko som umyla a nakrájala na malé kocky. Na elektrickom mlynčeku som ho pomlela.
- K pomletému mäsu som pridala na drobno nakrájaný cesnak a pol hlávky cibule, rožok namočený a vyžmýkaný, vajce, soľ, korenie, štipku rasce a všetko som spolu pomiešala.
- Z mäsa som mokrými rukami tvorila malé guľky.
- Kapustu som nakrájala.
- Do rajnice som dala nakrájanú cibuľu a cukor. Na slabom plameni som nechala postupne roztápať cukor a pri tom sa aj cibuľa piekla, obsahuje vodu, nepotrebuje tuk na upečenie.
- Teraz som pridala 1 KL masla, spolu ešte chvíľku podusila.
- K cibuli som pridala kapustu...
- ...kapustu som osolila, okorenila a pod pokrievkou dusila do polomäkka.
- Teraz som ju podliala polovicou vína a nechala pozvoľna dusiť, potom som ju znovu podliala zbytkom vína.
- Teraz je podusená a môžem pridať ďalšie suroviny.
- Pridala som paradajkovú šťavu a premiešala s kapustou.
- Podliala som zeleninovým vývarom, dochutila soľou a korením podľa potreby. Doliala som toľko vývaru, aby sa mi zmestili aj guľky do omáčky.
- Pridala som plyn a keď začala omáčka vrieť, vložila som všetky guľky a po chvíli znížila plameň a pomaly sa guľky varili.
- Keď sa jedlo pomaly varilo, pridala som rozmrvenú domácu majoránku.
- Keď všetky guľky vyplávali na povrch, znamenalo to že sú uvarené.
- Podávala som ich s čerstvým chlebíkom. Keď sa nám chlebík zunuje, pripravím k omáčke s guľkami varené zemiaky.
Prajem vám dobrú chuť.