Mäsové guľky

Mäsové guľky v horčicovej omáčke

Autor receptu: siuuu

Výborné papaníčko.* Keď som včera večer vybrala z mrazničky mleté mäso, vôbec som nevedela čo z neho dnes urobím, pretože ja skoro stále varím improvizačne, a iba málokedy niečo plánujem. Nakoniec som sa rozhodla pre túto pre mňa pomerne netradičnú kombináciu s horčicovou omáčkou, keďže ja vôbec nie som omáčkový typ. Ako prílohu som zvolila cestovinu a bolo to výborné.

2-3
porcie
15 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na guľky zmiešame všetky suroviny okrem masla a olivového oleja. Vypracujeme kompaktnú hmotu, z ktorej navlhčenými rukami robíme guľky - veľkosť je na každom akú si zvolí. Mne vyšlo z uvedeného množstva 16 guliek priemeru asi 3,5 cm. Na panvici rozohrejeme olej a maslo a guľky opražíme zo všetkých strán do zlatista. Vyberieme von z panvice a podľa možnosti udržiavame teplé.
  2. Do výpeku prilejeme teplý vývar, smotanu, dobre premiešame, pridáme dijonskú horčicu, cukor, soľ, korenie, worchesterskú omáčku a stále miešame, aby sa suroviny spojili a omáčka sa zredukovala na požadovanú hustotu (prípadne ju môžete zahustiť lyžičkou vody, v ktorej ste rozmiešali trošku škrobu). Do omáčky vrátime guľky, premiešame, necháme prebublať a podávame s prílohou podľa chuti.
  3. Prílohu som sa nevedela rozhodnúť akú zvoliť - kvôli omáčke sa mi najviac núkala ryža, ale tú som si akosi nevedela predstaviť k mletému mäsu, ani zemiaky, tak som nakoniec zvolila cestoviny.