Mäsová roláda v parnom hrnci (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Dlho som váhala či zverejniť tento recept pretože mäsová roláda je celkom bežný recept a dá sa urobiť storakým spôsobom. Ja ale robím mäsové rolády v parnom hrnci čo je dosť neobvyklé - snáď to niekoho inšpiruje.

4
porcie
30 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Postup

  1. bravčové plecko rozrežeme na plát. Na dosku si dáme fóliu a na ňu uložíme plát - nemusí byť v celku, naklepeme a popritláčame k sebe tak aby v ňom neboli medzery. Posolíme, posypeme korením na pečené mäso, alebo iným korením podľa ľubovôle a červenou paprikou.
  2. na plát mäsa položíme plátky šunky, párok, kyslé uhorky, vajíčka na tvrdo, slaninku nakrájanú na hranolky - to len preto aby sa mäso "premastilo" aj zvnútra, ale môžete dať hocičo iné, napr. klobásku, hríbikovú praženicu ....
  3. roládu pomocou fólie zrolujeme a dobre postláčame, zabalíme ešte do jednej fólie tak aby nám konce fólie prečnievali a tie zatočíme ako solónku a ešte previažeme motúzom, aby nám počas parenia neutiekla všetka šťava - takže fóliou nešetrite. Parák nastavíme na 40 minút, ale záleží aj od veľkosti rolády.
  4. Po ukončení parenia, mäso aj z fóliou opatrne preložte do pekáčika, konce fólie odstrihnite aby šťava vytiekla a môžete podávať. Zistíte že mäso je veľmi šťavnaté a krehké a veľmi, veľmi chutné, aj keď bez farby - takže ja ho ešte strčím na 10 minút do trúby zapiecť, ale to ozaj len kôli farbe. Do pekáčika pridám cibuľu a celý cesnak v šupke a nechám zapiecť. Roláda je výborná teplá zo zemiakovou kašou a šalátom ale aj studená len tak s chlebou natretým s masťou a cibuľou z výpeku.