Mäso s rúčkou pre dravcov z Jazera

Autor receptu: sracz

Ďalšia vábnička pre deti (ale aj dospelí si prídu na svoje). Roztomilý je pohľad na krpca, ktorý vo svojej malej rúčke víťazoslávne drží kurčacie lýtko a "láduje ho do seba ako kačka nokerdle" s očkami vyvalenými ako tenisáky. Každého rodiča a dedka zvlášť poteší vnúča so šťastným úsmevom č. 17 od ucha k uchu a po dobrom obedíku, keď hajá s plným bruškom a s prepoteným pyžamkom. Veď dajte tomu svojmu "svišťovi" ochutnať túto dobrotu a uvidíte aj Vy, že mám pravdu.

6 (ale skôr 8)
porcií
30´ minút
príprava
30´ minút
tepelná úprava

Postup

  1. kurčacie stehná prekrojíme na hornú a dolnú (mäso s rúčkou) časť; dočistíme, umyjeme pod tečúcou studenou vodou a osušíme; v pracovnej miske zmiešame soľ, hladkú múku, MČK, mletú sladkú červenú papriku, sušený cesnak a ďumbier (zázvor) v prášku, čím si vyrobíme tzv. kuchársky šesťboj (ak nám ostane, uložíme do plastovej nádoby s viečkom a môžeme použiť neskôr); s týmto kuchárskym 6 - bojom prstami posypeme zo všetkých strán osušené mäso, rozložené na pracovnej tácke; na veľkej panvici (v širokom nízkom hrnci) rozpálime dobrý olivový olej, na ktorom na zlatohnedo opečieme mäso.
  2. olúpeme cibuľu a cesnak; umyjeme a na drobno pokrájame paradajky, papriku, rapíky zeleru a baby cuketku (na 1/4 a potom na trojuholníčky) a uložíme na pracovné podnosy (taniere, misky); počas tejto prípravy priebežne pozorujeme opekanie mäsa, ktoré postupne - pomocou kuchynských klieští (nerezového štipca) - postupne obraciame (!!!neperepichovať vidličkou!!!) a po žiadanom "obpečení) ho vyberieme na pracovnú tácku - druhou prikryjeme a udržiavame v teple.
  3. na panvici drevenou rovnou varechou zoškrabeme výpek, do ktorého pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku a 2÷3 PL masla; krátko porestujeme (až cibuľka získa priehľadnosť skla), posypeme mletou červenou paprikou (podľa vlastnej chuti; ak varíme iba pre dospelých aj mleté feferóny /záhorácky chillicowboy Kimlo čerstvo pokrájané habaneros/), premiešame, priložíme pokrájané paradajky, papriku a "céčka" rapíkov zeleru, podľa potreby dolejeme olej; krátko podusíme a vložíme späť opečené mäsko; opatrne premiešame, ochutnáme, podľa potreby prisolíme a prikoreníme; podlejeme vývarom tak, aby mäso bolo ním zakryté; primiešame kápiovú pomazánku (jemný kečup) a ak varíme iba pre dospelých, tak aj jalopeño pomazánku; /:pomiešať, ochutnať, dochutiť:/; priviesť do varu, znížiť teplotu na 1/4 výkonu sporáka a pokračovať vo varení až do "hotova" (~ 12´÷ 15´); priebežne "jemnonežnojemne" premiešavať, dovariť, vypnúť a vložiť na ▲▼▲ pokájanú cuketku; nechať "dôjsť" pod pokrievkou s jednou kopcovitou PL čerstvého postrúhaného Ďumbiera.
  4. Servírovanie: podávame s maslovými nadstavovanými nočkami (haluštičkami), recept hneď pridám po dopísaní tohoto (alebo so zemiakovým pyreé), na plytkých tanieroch, posypané čerstvou pokrájanou petržlenovou vňaťou a ozdobené kolieskami kápie; jeme VEĽKOU LYŽICOU!