Banánový koláč
Maslový banánový chlebík bez lepku
Autor receptu: novalim
Banánový chlebík bez lepku je veľmi praktický koláč. Jednak v ňom spotrebujete prebytky z kuchyne (ako napríklad vaječné žĺtky alebo
prezretý banán), jednak je to chutný dezert, ktorý ale aj zasýti a preto ho môžete bez obáv zabaliť vašim najbližším na desiatu. Vďaka maslu
v ceste je veľmi chutný a jemný, vďaka banánu ostáva vláčny a neschne.
15 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 190 °C |
Postup
- Najprv si na miernom plameni roztopíme maslo (pozor, nevaríme ho, len zahrejeme do roztopenia) spolu so zrnkami z polovice vanilkového struku. Cukor a žĺtky šľaháme do nadýchaného bledého krému (až peny). Potom do vajíčkovej zmesi preosejeme Promix UNI a gumenou varechou zľahka ale dôkladne vmiešame tak, aby neostali hrudky.
- Zrelý banán rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme ho do cesta, premiešame. Napokon primiešame roztopené maslo s vanilkou a dohladka rozmiešame.
- Cesto nalejeme do vymastenej a vymúčenej formy na chlebík a pečieme asi 45 minút na 190 stupňoch. Po dopečení odskúšame špajľou, či je koláč prepečený a necháme ho vychladnúť.
- Napokon ho vyklopíme z formy, polejme čokoládou roztopenou s lyžicou oleja a polevu necháme stuhnúť.