Maslové rohlíky v tvare S Thang Zhong (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Toto je prvý recept, ktorý som odskúšala s japonskou technológiou Thang Zhong, tiež
ma zaujali tvarom písmena S v leže. Recept som prevzala z No.Salty, nadchol ma a
môžem len potvrdiť, že rohlíky sú mimoriadne jemné, chutné, nadýchané, vláčne a
čerstvé i viac dní ako v deň pečenia. Recept pridávam pre všetkých tých, čo milujú
dobré kvalitné domáce pečivo.
10 rohlíkov porcií |
180 minút príprava |
25 minút na 180 ventillátor °C |
Postup
- Pripravila som si Thang Zhong a nechala som ho úplne vychladnúť.
pozri recept na Thang Zhong 4.11.2013, recept TU
- Do vandlíka som preosiala múku a pridala som soľ, s ktorou som ju premiešala.
- Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom.
- Droždie som zaliala 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
- Pridala som zmäknuté maslo, pokrájané na malé kocky,...
- ...vychladnutý Thang Zhong a zvyšným vlažným mliekom so dôkladne vymiesila rukami stredne mäkké hladké lesklé pružné cesto - asi 20 minút.
- Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na dvojnásobný objem na teple - asi 45 minút.
- Cesto som len z ľahka prepracovala, vytvarovala som z neho valec, netreba podsypávať múkou, cesto nelepí.
- Pokrájala som ho na 10 približne rovnakých častí.
- Spravila som z nich bochníčky, ktoré som nechala ešte podkysnúť - asi 15 minút.
- Z každého bochníčka som vyvaľkala ovál o hrúbke asi 0,5 cm,...
- ....ktorý som od dlhšej strany na tesno stočila smerom nahor do valčeka.
- Vallček som ešte dlaňami rozšúľala do dĺžky do oboch strán.
- Pravý koniec valčeka som ohla smerom nahor,...
- ...a ľavý koniec smerom nadol, čím vznikol rohlík v tvare ležatého písmena "S".
- Rohlíky som preložila na plech vystlaný fóliou a nechala som ich prikryté čistou utierkou podkysnúť ešte 15 minút.
- Potrela som ich studenou vodou...
- ...a piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii ventilátor asi 25 minút, kým nezískali peknú zlatavú farbu na povrchu. Po vybratí z trúby som ich znovu potrela studenou vodou - budú správne chrumkavé a nechala som ich úplne vychladnúť.
- Vychladnuté rohlíky som vložila do košíka, rýchlo sa rozchytali ešte teplé, tieto som zachránila pre fotenie:-)
- Jeden rohlík som rozlomila, Na zábere je dobre vidno, že sú ľahké, krásne nadýchané s početnou dierkovanou štruktúrou. Majú vynikajúcu veľmi jemnú chuť.
Tie žuvačkové z obchodu sa im nemôžu rovnať ani z ďaleka - vrelo odporúčam vyskúšať.