Maslové rohlíky v tvare S Thang Zhong (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto je prvý recept, ktorý som odskúšala s japonskou technológiou Thang Zhong, tiež ma zaujali tvarom písmena S v leže. Recept som prevzala z No.Salty, nadchol ma a môžem len potvrdiť, že rohlíky sú mimoriadne jemné, chutné, nadýchané, vláčne a čerstvé i viac dní ako v deň pečenia. Recept pridávam pre všetkých tých, čo milujú dobré kvalitné domáce pečivo.

10 rohlíkov
porcií
180 minút
príprava
25 minút
na 180 ventillátor °C

Postup

  1. Pripravila som si Thang Zhong a nechala som ho úplne vychladnúť. pozri recept na Thang Zhong 4.11.2013, recept TU
  2. Do vandlíka som preosiala múku a pridala som soľ, s ktorou som ju premiešala.
  3. Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom.
  4. Droždie som zaliala 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  5. Pridala som zmäknuté maslo, pokrájané na malé kocky,...
  6. ...vychladnutý Thang Zhong a zvyšným vlažným mliekom so dôkladne vymiesila rukami stredne mäkké hladké lesklé pružné cesto - asi 20 minút.
  7. Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na dvojnásobný objem na teple - asi 45 minút.
  8. Cesto som len z ľahka prepracovala, vytvarovala som z neho valec, netreba podsypávať múkou, cesto nelepí.
  9. Pokrájala som ho na 10 približne rovnakých častí.
  10. Spravila som z nich bochníčky, ktoré som nechala ešte podkysnúť - asi 15 minút.
  11. Z každého bochníčka som vyvaľkala ovál o hrúbke asi 0,5 cm,...
  12. ....ktorý som od dlhšej strany na tesno stočila smerom nahor do valčeka.
  13. Vallček som ešte dlaňami rozšúľala do dĺžky do oboch strán.
  14. Pravý koniec valčeka som ohla smerom nahor,...
  15. ...a ľavý koniec smerom nadol, čím vznikol rohlík v tvare ležatého písmena "S".
  16. Rohlíky som preložila na plech vystlaný fóliou a nechala som ich prikryté čistou utierkou podkysnúť ešte 15 minút.
  17. Potrela som ich studenou vodou...
  18. ...a piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii ventilátor asi 25 minút, kým nezískali peknú zlatavú farbu na povrchu. Po vybratí z trúby som ich znovu potrela studenou vodou - budú správne chrumkavé a nechala som ich úplne vychladnúť.
  19. Vychladnuté rohlíky som vložila do košíka, rýchlo sa rozchytali ešte teplé, tieto som zachránila pre fotenie:-)
  20. Jeden rohlík som rozlomila, Na zábere je dobre vidno, že sú ľahké, krásne nadýchané s početnou dierkovanou štruktúrou. Majú vynikajúcu veľmi jemnú chuť. Tie žuvačkové z obchodu sa im nemôžu rovnať ani z ďaleka - vrelo odporúčam vyskúšať.