Vianočka
Maslová vianočka (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Výborná pochúťka na raňajky, desiatu, olovrant... Deti vianočka
určite poteší.
35 (+ kysnutie) minút príprava |
40-45 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na prípravu.
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, žĺtok, mandľovú múku a všetko premiešame. Prilievame rozpustené maslo a nakoniec kvások.
- Mixérom miesime cesto pokiaľ sa neodlepuje od misy 10 minút na 3 stupni mixéra. Vrch cesta pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň jednu hodinu.
- Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku premiesime a urobíme z neho 3 šúľky.
- Začiatok cesta vsunieme po spodok zapletieme vianočku.
- Plech vymastíme maslovým papierom, preložíme naň vianočku a necháme na plechu kysnúť 30 minút. Pred vložením do rúry potrieme žĺtkom rozšľahaným s 2 PL vody.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Po upečení za horúca potrieme papierom z masla.
- Dobrú chuť.