Vianočka

Maslová vianočka (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborná pochúťka na raňajky, desiatu, olovrant... Deti vianočka určite poteší.

35 (+ kysnutie) minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na prípravu.
  2. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, žĺtok, mandľovú múku a všetko premiešame. Prilievame rozpustené maslo a nakoniec kvások.
  3. Mixérom miesime cesto pokiaľ sa neodlepuje od misy 10 minút na 3 stupni mixéra. Vrch cesta pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň jednu hodinu.
  4. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku premiesime a urobíme z neho 3 šúľky.
  5. Začiatok cesta vsunieme po spodok zapletieme vianočku.
  6. Plech vymastíme maslovým papierom, preložíme naň vianočku a necháme na plechu kysnúť 30 minút. Pred vložením do rúry potrieme žĺtkom rozšľahaným s 2 PL vody.
  7. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Po upečení za horúca potrieme papierom z masla.
  8. Dobrú chuť.