Špargľa

Maslová biela špargľa s holandskou omáčkou a prosciuttom

Autor receptu: redakcia

40 minút
príprava

Postup

  1. Špargľu očistíme a varíme v osolenej vode asi 10 minút. Vyberieme a ihneď vložíme na rozohriatu panvicu s roztopeným maslom. Krátko podusíme, dochutíme soľou a korením. Vyberieme a na maslo dáme kukuričné lupienky. Opekáme, kým nie sú bledohnedé. Necháme ich vychladnúť a potom rozdrvíme na jemný prášok.
  2. Holandská omáčka: Do kastróla dáme roztopiť maslo, pridáme bobkový list a nové korenie. Maslo dáme preč zo sporáka a necháme postáť 10 minút. Potom koreniny vyberieme.
  3. V druhom hrnci necháme zovrieť vodu na vodný kúpeľ. Dáme naň nerezovú misku, do ktorej dáme vaječné žĺtky, víno, citrónovú šťavu, soľ, korenie a šľaháme nad parou, než vznikne omáčka. Keď zhustne, ihneď odložíme zo sporáka a postupne do omáčky zašľaháme koreninami ochutené maslo (nesmie byť horúce). Na záver omáčku dochutíme podľa potreby soľou a korením.
  4. Špargľu naukladáme na tanier, polejeme omáčkou, ozdobíme prosciuttom a rozdrvenými kukuričnými lupienkami. Môžeme podávať s varenými alebo opečenými zemiakmi a blanšírovanou zelenou špargľou.