Mašľonka

Autor receptu: milad

Priznám sa dobrovoľne. Pri prvom kontakte s týmto typickým veľkonočným jedlom zo Zamaguria sa mi jemne povedané nerobilo dvakrát dobre. Trvalo pár rokov, kým som sa opovážila ochutnať. Je to fantastická lahôdka. Vyzerá nevábne, no chutí famózne. V každej domácnosti sa pripravuje s malými rozdielmi. Ja to robím z neestetických okrajov šuniek a klobás...tie krajšie idú na misu.

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky údeniny pokrájame na kocky, kolieska, primerane veľké na jedno sústo. Vajíčka pokrájame na krájači na kolieska, alebo nožom na osminy. Syr na menšie kocky...my dávame všetky druhy, čo máme, okrem tavených a plesňových. Posolíme...aj keď sú údeniny slané...trošku treba kvôli mlieku a vajciam. Zasypeme najemno nastrúhaným čerstvým chrenom. Žiadne umeliny a sterilizované pasty! Zalejeme mliekom tak, aby bolo všetko dobre zakryté, do konzistencie asi ako hustejšia polievka. Dáme dobre schladiť asi na štvrť hodiny, nech sa chute prepoja. V prípade potreby ešte dolejeme mlieko. Konzumujeme s akýmkoľvek veľkonočným pečivom, či koláčom.
  2. Foto pridané.