Medová torta
Marlenka
Autor receptu: theflyingbaker
Tento zákusok, myslím, netreba predstavovať. Medová klasika.
20-24 porcií |
80 minút príprava |
4-5 minút na 180 °C |
Postup
- Medové cesto: Maslo vložíme do hrnca, pridáme med a práškový cukor a za stáleho miešania necháme na miernom ohni rozpustiť. Do pohárika nalejeme ocot, pridáme sódu a zamiešame. Prilejeme k medovej zmesi. Trochu povaríme a necháme mierne vychladnúť. Po jednom pridáme vajíčka a dôkladne vyšľaháme.
- Ešte teplú zmes nalejeme do misky s múkou a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto NENECHÁME odpočívať, pracujeme s ním ihneď. Rozdelíme ho na šesť rovnakých častí. Každú vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na veľkosť cca 22x28 cm.
- Ešte keď je cesto surové, orežeme okraje a pláty upečieme. Orezané okraje cesta nechajte kľudne na papieri, nemusíte ich dávať preč. Len nech sú oddelené. Tie potom budeme potrebovať na zdobenie. Pečieme pri teplote 180 °C pár minút (4-5) podľa rúry, cesto je rýchlo hotové. Pláty necháme vychladnúť.
- Krém: Maslo s cukrom vymiešame do peny.
- Z mlieka a práškového pudingu uvaríme puding, po vychladnutí pridávame po lyžiciach do vyšľahaného masla.
- Pridáme karalemové Salko a šľaháme, kým nezískame hladký krém.
- Začneme natierať pláty krémom, na jednu vrstvu môžete dať aj opražené sekané orechy. Posledný plát a boky natrieme už len tenkou vrstvou krému. Vrch a boky posypeme nasekanými orechmi a rozmrvenými okrajmi upečeného cesta. Kto chce, môže pofŕkať čokoládou. Necháme odstáť pár hodín, najlepšie do druhého dňa.