Marinované tofu so šošovicou

Autor receptu: martinis

Údené tofu marinované v pikantnej marináde nabitej chuťami s hnedou šošovicou a trojfarebnou ryžou.

1
porcia
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Marinovanie je zaujímavý spôsob prípravy mäsa či rýb, ktorý však - musím sa priznať - nevyužívam veľmi často. Nedávno mi však napadlo, že namarinovať by som mohol skúsiť aj tofu a tak som mu pripravil pikantnú marinádu , potom som ho opiekol a podával so šošovicou a trojfarebnou ryžou, ktorá sa k tomuto jedlu skvele chutí. Všetko som doplnil miešaným šalátom a rýchly obed bol na stole :)
  2. Doba marinovania nie je nikdy konštantná, pri mäse je to obyčajne 12 až 24 hodín, podobne je to aj s tofu, preto odporúčam si marinádu pripraviť večer a nechať namarinovať cez noc, aby sa všetky chute prepojili a vsiakli do tofu. Pustime sa teda do práce : základom marinády je dobrý olej. Dve lyžice olivového oleja (použil som ochutený - čili) dáme do misky. Posypeme dvoma lyžičkami provensálskych byliniek, čo je moja najobľúbenejšia zmes byliniek - dajú sa využiť takmer všade a ani tu sa nestratia.
  3. Posypeme mletou rascou - ďalšou u mňa hojne využívanou surovinou. Štipka soli, tročka čierneho korenia, lyžica sójovej omáčky a paprikovej pasty a na hrot noža čili korenia vytvoria jedinečný základ, ktorý niekedy určite vyskúšam aj na mäso. Dobre premiešame a dáme do väčšej uzatvárateľnej nádoby.
  4. Tofu nakrájame na rezančeky, kocky, kúsky aké chcete - vôbec na tom nezáleží. Vložíme do nádoby, uzatvoríme a dobre pretrasieme, aby sa marináda dostala ku každému kúsku. Takto pripravené tofu vložíme na noc do chladničky.
  5. Na druhý deň už bude mať varenie rýchly spád :) Strúčik cesnaku nasekáme najemno a zmiešame s polovicou plechovky šošovice, čo je cca 120 gramov. Trojfarebnú ryžu dáme variť do osolenej vriacej vody. Táto ryža sa skladá z bielej ryže, čiernej indiánskej ryže a červenej - a musím povedať, že je to výborná kombinácia do šalátov alebo k pikantným jedlám. Môžte si ju namiešať sami, alebo ju kúpiť v obchode, zoženiete ju aj pod názvom Tricolo.
  6. Kým si ryža buble pod pokrievkou, tofu vyberieme z chladničky a prudko opečieme na lyžici olivového oleja. Po dvoch, troch minútach do panvice pridáme aj šošovicu s cesnakom, prehrejeme, okoreníme a naservírujeme na tanier. Vedľa pridáme kôpku ryže, doplníme ľubovoľným šalátom - ja som použil jednoduchý mix pokvapkaný olejom a jemne okorenený. Záverom môžte ozdobiť petržlenovou vňaťou alebo čili papričkou a chutné, výborné jedlo je pripravené na zjedenie ! :-)