Bravčové pliecko
Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept)
Autor receptu: ferdo2
Klasický recept, vylepšený o marinované mäso. Koreniny v marináde si môžete upraviť
alebo pridať podľa chuti a vytvoriť tak vlastnú variáciu.
4-5 porcie |
10 minút príprava |
80-90 minút tepelná úprava |
Postup
- Deň vopred si očistíme bravčové pliecko od nadbytočného tuku (nie všetok, trochu môžeme nechať) a nakrájame na kocky cca 4 x 4 cm. Dáme do misky alebo hrnca vhodnej veľkosti, v ktorom sme si pripravili marinádu tak, že sme všetky uvedené suroviny zmiešali dokopy. Mäso dôkladne premiešame, aby bolo všade pokryté, priklopíme a necháme cez noc marinovať v chladničke.
- Do rozpáleného hrnca dáme rozpustiť bravčovú masť a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme dohneda. Netreba sa nikam zbytočne ponáhľať, restujeme na miernom až strednom ohni a neustále miešame, aby sa nám cibuľa nepripálila, čo bude trvať cca 20 minút.
- Minútu až dve pred koncom pridáme cesnak nakrájaný na plátky - takto sa nám nepripáli, ani nezhorkne.
- Zosilníme oheň a pridáme marinované mäso, ktoré sa nám krátko po vložení začne dusiť. Všetku šťavu, ktorú mäso pustí, vyrestujeme na tuk. Tým si zároveň čiastočne rozdusíme cibuľu s cesnakom.
- Po odrestovaní šťavy by nám malo ostať čisté, zo všetkých strán zatiahnuté a opečené mäso.
- Zalejeme mäsovým vývarom, zavaríme, priklopíme a na miernom ohni dusíme domäkka (cca 45 minút). Ak nemáte pravý vývar a chcete namiesto neho použiť bujón, odporúčam použiť len polovičné množstvo (0,5 l) a zvyšok doliať vriacou vodou, inak sa vám môže stať, že budete mať jedlo veľmi slané.
- Nakoniec môžeme podľa potreby zahustiť lyžicou klasickej maslovej zápražky, ale nie je to nutné - záleží na tom, akú hustú chceme mať omáčku. V prípade zahustenia zápražkou povaríme ešte ďalších 10 minút. Následne podľa potreby dochutíme soľou a korením, prípadne pridáme ešte trochu čerstvého prelisovaného cesnaku.
- Podávame buď s chlebom alebo pečivom či parenou knedľou podobne ako guláš, alebo s varenou ryžou, či jačmennými krúpami ako na úvodnom obrázku.