Marhuľový koláč

Autor receptu: dr

60 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Postup

  1. Najskôr si rozpustíme maslo, aby trocha vychladlo kým vykysne kvások. Do misy preosejeme múku, urobíme jamku, do nej rozdrobíme droždie, droždie zasypeme 2 lyžičkami kryštálového cukru, zalejeme trochou vlažného mlieka asi 50 ml, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Po vykysnutí kvásku pridáme ostatné suroviny - preosiaty práškový cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, olej, mlieka podľa potreby. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 45 - 60 minút.
  2. Do misky dáme maslo, cukor a múku a vypracujeme prstami ruky posýpku. Hotovú posýpku odložíme do chladničky alebo do mrazničky. Pripravíme si marhule, ktoré umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme kôstky.
  3. Keď je cesto vykysnuté dáme ho na dosku, prepracujeme ešte a necháme znova 20 minút kysnút. Potom cesto vyvaľkáme, prenesieme na vymastený plech a poukladáme naň rozpolené marhule. Posypeme škoricovým cukrom a posýpkou. Posýpkou nešetrite. Kraje potrieme rozpusteným maslom a maslom pokvapkáme aj koláč.
  4. Zapneme si rúru a necháme vyhriať na 175 stupňov, zatiaľ koláč ešte trocha nakysne. Pečieme približne 40 minút.