Marhuľový džem s levanduľou
Autor receptu: droetker
Komerčný recept Postup- Do veľkého hrnca vložíme marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka Gelfix Super 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
- Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- 3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 ČL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané ČL Kyseliny citrónovej.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
- Tip: Miesto čerstvých levanduľových kvietkov môžeme použiť 2 ČL sušených kvietkov.
Ako náhradu marhúľ môžeme použiť nektárinky.
Použitím levandule sa trvanlivosť džemu skráti maximálne na 4 mesiace.
|